Головна » 2019 » Травень » 27 » Праск С. Б. Сотенний Лис
09:50
Праск С. Б. Сотенний Лис

Праск С. Б. Сотенний Лис : роман. – Київ : Український пріоритет, 2019. – 384 с.

У своєму новому романі «Сотенний Лис» відомий український письменник Святослав Праск, автор патріотичних романів-трилогій «Здобути або не бути» і «Столочене жито», знову торкається такої болючої і актуальної теми для українців – боротьби нашого народу за незалежність, цього разу описуючи героїчне життя легендарного повстанського командира, сотенного Георгія Юрченка – «Лиса», котрий зі своїми побратимами діяв переважно на теренах рідної Костопільщини.

Автор тримає в напрузі читача з перших сторінок твору до останньої, змушуючи його серце стискатися від співпереживання за долі волелюбних дітей польської землі, котру шматували і розпинали зайди різних ґатунків, напосівшись оволодіти нею і при цьому знищити або перетворити на покірних рабів тих, кому Бог заповів цю землю – розкішне Полісся.

Головний герой книги характеризується вродженою хитрістю й метикуватістю, що відповідає його псевдо. У романі описано цілу низку операцій під його командуванням, хист цього стратега друтував ворогів, - і поляків, і гітлерівців, а надто енкаведистів, які ніяк не могли, попри величезні сили, які кидали проти нього, схопити його. І «Лиса» так і не взяли - ні живим, ні мертвим. Тяжко поранений він помер на руках побратимів, і незалежній Україні віднайшли його могилу.

Поряд з «Лисом» діяли його хоробрі воїни, з-поміж яких – багато юнаків, котрим так і не судилося спізнати звичайного людського щастя. Автор приділяє їм чимало уваги, описує їх з особливою любов’ю, милується юначою вродою і завзяттям, із сумом повідаючи, як один за одним із безоглядною готовністю складали вони буйні голівоньки в ім’я України.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 74 | Додав: kraeznavzi | Теги: Костопільщина , повстанці , Полісся , роман історичний | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]