Головна » 2017 » Червень » 29 » Пора дощів
12:15
Пора дощів

Мейта С. М. Пора дощів : книга віршів / С. М. Мейта. – Рівне : ПП ДМ, 2012. – 160 с.

Стиль поетеси Світлани Мейти легко вгадується і в новій її збірці «Пора дощів»: легкість письма, яскрава метафоричність, прискіпливе ставлення до слова, до техніки римування. А ще – філософічність, роздуми над правічними загадками людини, тонка інтимна лірика. Хіба що додалось творів, які виразно тяжіють до християнської тематики. Схиляння перед Творцем, усвідомлення гріховності усіх сущих на землі, у тому числі й себе, прагнення до духовної досконалості – такий лейтмотив більшості нових поезій Світлани Мейти.

Це вже п’ята книга ліричних віршів відомої рівненської поетеси, доцента кафедри українознавства Світлани Гуменюк (Мейти). Нова збірка особлива й тим, що декілька її віршів покладені на музику. Як і попередні поетичні книги автора, «Пору дощів» тепло сприйняли шанувальники поезії.

  • Вірш – це звичайно таємниця, душевна таємниця, і якщо уже писати, то не кривити душею, - звертається до студентів, молодих поетів Світлана Мейта. – І моя «Пора дощів» - це пора печалі, яка все ж може принести радість, світло в життя.

На думку іншої знаної рівненської поетеси , Стефанії Українець, це легкість письма, яскрава метафоричність, роздуми над правічними загадками людини, тонка інтимна лірика, тяжіння до християнської тематики. Прагнення до духовної досконалості — лейтмотив більшості нових поезій Світлани Мейти. Виконані нею ліричні вірші, певно, у багатьох студентів пробудили щирі почуття, бажання познайомитися з сучасною поезією ближче.

Цей голос не сплутаєш з іншими. Може, не вельми «розкручений» і не надто гучний. Демонстративно декларуючи вірність не наймоднішим традиціям, свідомо відмовляючись від експерименту задля експерименту, рівненська поетеса Світлана Мейта довірливо відкриває перед читачем власний, напрочуд цілісний, багатий та своєрідний, внутрішній світ. Невіддальний від зовнішнього.

Неба такого немає у жодній казці,

Є у реальності. Зараз. Тепер, Дивись!

Душу і серце, як вікна і двері – настіж!

Протягом спрагло ковтаєш величну вись.

Хоча справжній християнин ніколи не вважає себе взірцем досконалості, не може бути стовідсотково впевненим, що за межею його чекає саме рай; віра в те, що Бог з тобою і в тобі, дозволяє стійко переносити всі лиха і випробування. І тому

Радіти осіннім дощам і негоді,

Горішкові, що підкотився до ніг…

Навчитись радіти, як люди не горді,

І жити у радості, як у броні.

Усім, кому не байдужі християнські цінності, хто перебуває в пошуках скарбів духовних, буде співзвучною книга «Пора дощів» поетеси Світлани Мейти.

Підготувала Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 265 | Додав: kraeznavzi | Теги: християнська тематика , збірка , інтимна лірика | Рейтинг: 1.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]