Головна » 2018 » Листопад » 29 » Поляк за походженням, українець по духу
15:10
Поляк за походженням, українець по духу

Життя – мов спалах блискавиці…= Zycie jest jak blysk blyskawicy… / упоряд. : Е. Шевчук, М. Цесельські, С. Соборук, М. Пшеничний, І. Гудима. – Рівне: [б. в.], [2018-?]. – 23 с.

У відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки надійшла книга про миттєвості життя польського поета Антонія Мальчевського. Він був одним із тих, чиє життя було коротким, закритим для багатьох, але надзвичайно яскравим. Його постать і до сьогодні інтригує дослідників не стільки з огляду на твір, як з огляду на дуже таємничу біографію. І дійсно, не так вже й багато ми знаємо про Антонія Мальчевського. Місце народження Антонія чітко не вказане, не визначено дослідниками чи то сама Варшава, чи то Княгинин на Дубенщині. Натомість те, що знаємо, є дуже таємничим і захоплюючим. Достеменно відомо, що його дитинство проходило в родовому замку Княгинина в заможній шляхетській сім’ї, і те, що своє навчання він власне розпочинає саме тут. Здобуття освіти продовжилось у Кременецькому ліцеї, котрий мав неймовірну багату освітню програму. Антоній провів у Кременці вісім років, навчався старанно, отримував нагороди за знання, йому пророкували велике майбутнє. Але в цей період  він втратив свого батька. Генерал помер в 1808 році в Дубні. І Антоній раптом, ще не закінчивши ліцей, їде, аби взяти участь в наполеонівській війні. Приїздить до Варшави, де здібного школяра перетворюють на гарного офіцера, котрий має шалений успіх у жінок, котрий веде у Варшаві насичене життя. Після 1815 року, скінчивши свою військову кар’єру, він раптом виїздить із Польщі…Їде Європою до Женеви, підкоряє Альпи, відправляється на Монблан, і був восьмою людиною, що підкорила цю вершину. Мандруючи світом, знову опинився у Варшаві, де вийшов перший наклад поеми Антонія Мальчевського «Марія. Українська повість». Це була була перша поетична повість польського романтизму. Антоній Мальчевський був хворий на рак і помер у віці 32 років. Повернення Антонія Мальчевського на батьківщину починається з 2000 року. На дубенській землі стало доброю традицією щороку збиратись всім шанувальникам відомого земляка – польського поета на іменному конкурсі юних читців. Конкурс було засновано у 2001 році. Спочатку він мав статус Всеукраїнського, а з часом переріс у Міжнародний .Всіх, хто зацікавився цією неординарною особистістю, запрошуємо у бібліотеку, щоб ширше познайомитися з нашим земляком.

Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 128 | Додав: kraeznavzi | Теги: польський поет , Антоній Мальчевський , вшанування поета , дубенська земля | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]