Головна » 2016 » Квітень » 16 » Поліський серпанок
16:44
Поліський серпанок

Костюк Л. К. Традиції поліського серпанку :  історико-краєзнавчий нарис / Л. К. Костюк, У. А. Букайло / вступна стаття кандидата мистецтвознавства С. В. Виткалова. – Рівне : ПП Дятлик М., 2015. – 152 с. ; іл.

Поліський серпанок – це надзвичайно тонке полотно, виткане із льону. І саме це надає йому унікальність. Хто хоч раз сидів за стародавнім ткацьким верстатом,  знає, як то непросто зробити тоненьку ниточку із льону. Саме у книзі «Традиції поліського серпанку», авторами якої є кандидат історичних наук, доцент Лариса Костюк та вчителька Уляна Букайло, досліджується самобутній вид ткацтва населення північних районів Рівненщини – поліський серпанок. Як приклад цього виду ткацтва автори показують роботи провідних майстринь села Крупове Дубровицького району – Уляни Кот, Ніни Дем’янець, Ольги Придюк, Ніни Рабчевської та ін. До слова, ці жінки – заслужені майстрині народної творчості. Таких умільців у нашій області дев’ять, і аж четверо живуть у Круповому. У поданому науковому дослідженні актуальним і важливим виступає вдало зафіксований авторами процес  модифікації, а саме перетворення ткацтва з ремесла в художню творчість, якісно відображено процеси відродження, збереження і побутування серпанкового ткацтва в селі Крупове. До наших днів у цьому визначному осередку рукотворні серпанкові тканини функціонують як предмети побуту й убрання інтер’єру і свідчать про існування живих художніх ремесел ткацтва, вишивки. Водночас усучасних художніх виробах крупівських майстринь втілилися нові художні форми, що відображають світосприйняття й розуміння світу, властиві людині новітнього часу. Осмислення й аналіз цих процесів розвитку народного мистецтва має важливе значення, оскільки в контексті етнічної культури українців традиційні тканини Рівненщини є ваговим надбанням її історико-мистецької спадщини. Характерною ознакою цієї книги є також і її документальність, знання авторами специфіки, ментальних ознак цього населення загалом. Але головне в ній – бажання авторів донести до читача оригінальну спадщину своїх земляків, розкрити в цій книзі все те, що чимало років зберігалося і культивувалося на цих історичних землях України. А для молоді книга стане черговим нагадуванням про минулу славу наших предків, здоровий спосіб життя, безліч звичаїв та обрядів пов’язаних із художньою працею, формою збереження національно-культурної традиції і просування її у світовий культурний простір, оскільки ми цікаві світовій спільноті лише своїм духовним розмаїттям. Сподіваюся, що читаючи цю книгу, відчуєте щире бажання авторів долучитися до збереження й пропагування наших національно-культурних ознак, які завжди нагадуватимуть про наш край, його працювитих людей, осмислення того, як варто берегти і розвивати своєрідність української культури. Якщо вам хоч на хвилинку захотілося душею чи серцем доторкнутися до старовини чи мистецтва  ткацтва, то звертайтеся у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії, щоб ближче ознайомитися з цим унікальним виданням.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 500 | Додав: kraeznavzi | Теги: ткацтво , поліський серпанок , майстрині серпанкового ткацтва | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]