Головна » 2017 » Лютий » 18 » Поліська Січ
12:34
Поліська Січ

Марчук І. В. Поліська Січ / І. В. Марчук, Н. В. Марчук. – Рівне : О. Зень, 2016. – 56 с.

Історія українського національно-визвольного руху у 40-50 рр. ще й досі містить багато «білих плям». Довгий час багато документальних джерел були недосяжними для українських істориків. Документи зберігалися у відомчих архівах МВС та СБУ під грифом «цілком таємно». Тільки нещодавно завдяки «декомунізаційним» законам з’явилась можливість вільно опрацьовувати недоступні джерела, відшуковувати інформацію про українських патріотів, які боролися з німецьким та радянським тоталітаризмом.

На теренах Рівненщини сприяв цьому також масштабний державний науковий проект «Реабілітовані історією», який діє ще з початку 90-х рр. 20 ст. Так, науково-редакційній групі «Реабілітовані історією. Рівненська область» вдалося виявити та опрацювати значну кількість архівних кримінальних справ на колишніх учасників бульбівського руху, віднайти оригінальні матеріали про постать керівника цього руху Тараса Боровця, більше знаного як отаман «Тарас Бульба».

У 2016 р. відзначався 75-річний ювілей з дня заснування військового формування Т. Боровця «Поліська Січ». У зв’язку з цим виникла необхідність по-новому висвітлити історичні події, пов’язані з діяльністю Т. Боровця, згадати забуті імена учасників «Поліської Січі», показати, як співдіяли у той час три течії українського національно-визвольного руху на Волинському Поліссі – ОУН(б), ОУН(м) та окрема уенерівська організація на чолі з отаманом «Тарасом Бульбою», яку в народі називали бульбівцями.

Власне цим проблемним питанням і присвячена ця праця. Вперше детально висвітлено обставини створення військового формування «Поліська Січ», його чисельність та структура, бойові дії та командний склад.

У науково-популярному нарисі, розрахованому на широкі кола краєзнавців, істориків, студентів, учнів шкіл, розкриваються маловідомі сторінки діяльності Тараса Боровця – отамана «Тараса Бульби» на Рівненському та Житомирському Поліссі у 1941 році.

Запрошуємо у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії всіх, хто цікавиться історією нашого краю.

Л. Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 341 | Додав: kraeznavzi | Теги: Поліська Січ , отаман Тарас Бульба , національно-визвольний рух , Історія | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]