Головна » 2014 » Жовтень » 15 » Похід через засніжений перевал. Українське соціальне оповідання ХХI століття
19:14
Похід через засніжений перевал. Українське соціальне оповідання ХХI століття

Збірка "Похід через засніжений перевал" ,  що вийшла у серії "Літературна агенція "Банкова, 2"   майже не торкається  кохання, пошуків ідеалу,  улюблених психологічних проблем та інших традиційних тем літератури. Це - книжка гостросоціальної малої  прози.  "Не дай вам Бог жити в епоху змін"- говорить китайська мудрість.  Герої оповідань (як і ми з вами) живуть саме в цю епоху. Світ, який оточує їх,  ненадійний і хаотичний. В ньому надто багато проблем, надто мало грошей у кишені, мало робочих місць і надто багато бандитів усіх рівнів. У цьому світі часто і сильно б'ють, але мало співчувають і ще менше допомагають.  Традиційна мораль зруйнована, а  нова ...
В антологію «Похід через засніжений перевал» увійшли оповідання добре  відомих письменників Юрія Мушкетика, Анатолія Дімарова, Володимира Даниленка, Євгенії Кононенко, Василя Трубая, Галини Тарасюк... Не розчарують вибагливого читача і яскраві твори талановитої молоді -  Володимира Коваленка, Марії Капінос, Павла Шибрі, Марини Єщенко, Світлани Єременко...   Упорядник  збірки Володимир Даниленко перечитав до півтисячі оповідань, які друкувались з початку 2000 року в літературних часописах «Березіль», «Київ», «Кур’єр Кривбасу», «Українській літературній газеті», «Літературній Україні» та відібрав найкращі. Автори досліджують світ, акцентуючи увагу на основних проблемах - корупції,  цинізмі чиновників та можновладців, деградації села, роз'єднаності суспільства за світоглядними цінностями та мовою....  Молода журналістка, героїня оповідання "Терикони під літаком" Світлани Єременко, розпочала свою професійну діяльність у місті териконів у період перебудови. Оксану Гордійчук  саме через любов до української історії, української культури та рідної мови вважають націоналісткою та бандерівкою і саме через свій патріотизм вона  була звільнена з роботи: «Если хочешь учить своих детей на украинском, то езжай к себе на Полесье, в свои украинские болота, – ледь не бризкав слиною редактор…».  Але найголовніше те, що оповідання надзвичайно актуальне і сьогодні ...  «Те, що моє оповідання визнано кращим та надруковано у такій поважній письменницькій компанії, велика честь для мене. Але дуже боляче і тривожно від того, що ситуація у східних регіонах за більш ніж двадцять років майже не змінилась на краще. Ще більш жахливі антиукраїнські настрої ми, на жаль, спостерігаємо сьогодні у Донецьку, Харкові, Луганську…»
Сучасна Україна – країна світоглядної невизначеності.  Напевно тому назва книги  - це символ шляху, який проходить Україна. Похід із частою втратою надій та орієнтирів. Куди ідеш, Україно?
Конарчук
Г.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 450 | Додав: читалка | Рейтинг: 4.8 / 4
Всього коментарів: 1
1
Його можна десь придбати?


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]