Головна » 2017 » Березень » 25 » По вертикалі та горизонталі
15:49
По вертикалі та горизонталі

Днем народження кросворда вважають 21 грудня. Саме цього дня 1913 року в американській газеті було опубліковано перший кросворд, автором якого був журналіст Артур Уїнн. Читачі були в захваті від гри і завалили редакцію листами з проханням друкувати нові кросворди. Правда, коли кросворди розійшлися світом – з’явилися й інші претенденти на звання першості у його відкритті. В Англії з середини 19 століття була відома гра в «магічні квадрати», яку друкував Майкл Девіс. В Південній Африці ця гра, яку придумав Віктор Орвілл була відома під назвою «туди-сюди квадратами» . Говорять, що на могилі Орвілла в Кейптауні зображено кросворд та вигравірувано напис з вдячністю за те, що він винайшов те, що дарує людям радість.
З 1924 року в США розпочали випускати збірки кросвордів і сьогодні ця інтелектуальна гра впевнено конкурує з комп’ютерними іграми, телесеріалами та реаліті-шоу. В наш час кросворди використовують не тільки для гри, а й у навчальних цілях, для тестування у психології, і навіть для реклами. Єдиних вимог до структури кросворда й правил їх розгадування немає. За століття свого існування кросворд зазнав видозмін.
В японському кросворді розгадують не слова, а картинки, в угорському - за наведеними буквами треба знайти слова, до яких додано визначення, у сканворді визначення слів дають безпосередньо всередині сітки. Існують ще й чайнворди, кейворди, човники, диворди, американські кросворди та циклокросворди. Правила та умови цих нових форм інтелектуальних ігор ви знайдете в газеті «Пенсійний кур’єр».

Білаш М. По вертикалі і горизонталі / М. Білаш // Пенсійний кур’єр. – 2016. – 23 груд. – С.12.

Підготувала Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 348 | Додав: Bibliograf | Теги: В. Орвілл , кросворд , А. Уїнн , М. Девіс | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]