Головна » 2016 » Грудень » 23 » Плебісцит української нації
12:20
Плебісцит української нації

11 березня 1882 року в знаменитому історичному корпусі «Сорбонна» Паризького університету Ернест Ренан проголосив доповідь «Що таке нація?» У притаманній йому публіцистичній манері він методом виключення змінних величин спробував аналітично «схопити» і показати серцевину, або сталі величини, що утворюють поняття модерної нації, а точніше громадянської (політичної) нації.
Підхід, запропонований Ренаном, схематичний і суперечливий за своїм характером. Існування нації — наголошує Ренан — це постійний плебісцит, тобто духовно-вольове колективне зусилля у боротьбі за утвердження себе в світі. І, що важливо, нація в нього постає не як механічне поєднання окремих індивідів, а як цілісний організм. І саме в цьому аспекті аналізу природи націй Ренан ніби проривається крізь механістичну обмеженість свого часу, стає цікавим для дослідників наступних поколінь.
Для довідки: плебісци́т (лат. plebiscitum, буквально — рішення народу) — це всенародне голосування з питання державної приналежності певної території або політичної долі держави.
1 грудня – історичний, пам’ятний день для Української держави, адже цього дня відбувалося багато доленосних подій. 25 років тому наша нація плебісцитом духу підтвердила незалежність України. Понад 90% українців в усіх куточках землі, в Криму і Донбасі, сказали «так» Українській державі.
Тридцятилітній досвід боротьби за українську націю доводить, що він може бути успішним лише тоді, коли приймає масовий, загальноукраїнський характер.
Про методологічний підхід Е.Ренана до поняття нації як цілісного організму, про повсякденний плебісцит української нації, про Майдан як революційний плебісцит українців та фундаментальні цілі, які необхідно реалізувати у формі прямої (безпосередньої) демократії, плебісциту у статті:
Куйбіда В. Плебісцит української нації / В. Куйбіда // Літературна Україна. - 2016. - 8 груд. - С. 6,12.
Євангеліє стверджує: хто стукає, тому відчиняють. Тому почнімо Рух за пряму демократію, за соціальне і національне відродження України. Нація — це повсякденний плебісцит! – стверджує автор статті.






Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 146 | Додав: Bibliograf | Теги: Е. Ренан , плебісцит , українська нація , нація , волевиявлення | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]