Головна » 2019 » Грудень » 16 » Петро Грегорійчук. Живопис. Рисунок (1914-1990)
17:56
Петро Грегорійчук. Живопис. Рисунок (1914-1990)

Петро Грегорійчук (1914 — 1990) – видатний живописець та майстер станкової графіки, автор монументального розпису і декоративних панно. Плідно працював на ниві львівського малярства більше п'яти десятиліть, отримавши визнання як один з типових представників львівської живописної школи. У його доробку—сотні живописних полотен, тисячі замальовок та ескізів.
Альбом-монографія «Петро Грегорійчук. Живопис. Рисунок (1914-1990)» - перше повне видання, яке репрезентує багатогранну творчу спадщину художника. Упорядницями альбому є донька та онучка художника Марічка Грегорійчук та Соломія Ониськів.

Петро Грегорійчук. Живопис. Рисунок (1914-1990): Альбом-монографія / Спогади про батька М. Грегорійчук: Життя і творчість. Р. Яців, - К.; Львів, 2018. – 320 с.; 335 іл.

Петро Никифорович народився в селі Видинів у родині пічника і столяра Никифора Грегорійчука та Марії Костенюк. Першу науку з фаху здобував у Цісарсько-королівській школі деревного промислу в Коломиї (тепер — Коломийський політехнічний коледж). Далі було навчання в Школі прикладного і декоративного мистецтва в Кракові та Варшавській академії красних мистецтв на факультеті живопису.


Митець провадив активну виставкову діяльність в Україні та за кордоном, і це — 58 показів. У 1985 році подарував 97 картин Львівській картинній галереї (тепер Львівська національна галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького), а також деякі роботи Музею українського мистецтва (тепер Національний музей ім. А.Шептицького).
Картини художника зберігаються в музеях у Львові, Києві, Тернополі, Володимирі-Волинському, Кропивницькому, та в приватних колекціях в Україні, Польщі, Литві, Росії, Канаді, США. Твори монументального розпису та декоративні панно оздоблюють міста України та світу.




Підготувала Н. Оксанич

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 8 | Додав: art | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]