Головна » 2017 » Липень » 31 » Перший пластовий гурток
17:07
Перший пластовий гурток

Цієї весни українські пластуни, приймаючи до своїх лав новаків – найменших членів організації, – відзначили День першої пластової присяги. 105 років тому, у квітні 1912-го, учні Першої академічної гімназії Львова, в якій педагог, Олександр Тисовський, від самого початку своєї роботи організував перший пластовий гурток, присягнули на вірність Богові й Україні.
Сьогодні ідеї Тисовського, попри давність своїх витоків і разючу відмінність сучасного «антуражу» від реалій українського життя початку минулого століття, знов актуальні.
У країні вже є прошарок цілком сучасних хлопців і дівчат, котрі не лише пройшли від наймолодшого, новацького уладу (прошарку найменших пластунів) до звання старшопластунів, а й уже стали виховниками для нового покоління «юних жовтодзюбів», котрі так само, як і вони колись, старанно виводять новацьку пісню: «Як виростем великі, хоробрі вояки, відстоїм Україну від вражої руки».
У вступному слові до другого видання своєї праці «Життя в Пласті», надрукованого у Відні 1961 року, за сім років до смерті автора, Олександр Тисовський писав: «Починаючи із засновин Пласту, для української молоді це час безперервної, сьогодні вже півстолітньої війни, в якій уся Україна є на фронті боротьби за своє існування… Серед таких умов Пласт, явно чи скрито, часом тільки як невмирущий дух, як ідея, виховував українську молодь… Наша молодь… навіть у такі невідрадні часи змогла зберегти свою пластову ідею як правильний, вибраний нею шлях до головної мети: волі, щастя та всебічного розвитку нашої нації… Зберігаючи Божі й загальнолюдські закони, Пласт був і залишиться теж зразком національної постави супроти чужих зовнішніх чинників».
Читаючи «Життя в Пласті», ще раз подумаєш: ніби саме про сьогодення сказано. Чи то справа у повторюваності витків спіралі історії, яка вкотре виводить нас на опір загарбницьким намірам сусідів, чи то в прозорливості доктора Тисовського – однак дивує, наскільки його слова правдиві на обох кінцях столітньої відтинку історії.
Про перші пластові гуртки, про унікальний підручник із пластування, яким керуються тисячі пластунів по всьому світу, про автобіографію Олександра Тисовського можна прочитати в газеті «Освіта України» за 2017 рік № 25.
Сорока В. Батько лицарів новітньої доби / В. Сорока // ОсвітаУкраїни. - 2017. - 26 червня. - С. 14-15.





Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 232 | Додав: Bibliograf | Теги: пластуни , педагогіка , О. Тисовський | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]