Головна » 2016 » Вересень » 29 » Перша школа в Здолбунові
17:28
Перша школа в Здолбунові

Остапук В. П. Перша школа в Здолбунові : історико-краєзнавчий мемуарно-бібліографічний нарис : 75-й річниці заснування ЗОШ №1 м. Здолбунова присвячується / Остапук В. П. – Рівне : Овід, 2013. – 400 с. : іл.

Відділу акумуляції краєзнавчої літератури та бібліографії, членом Національної спілки краєзнавців України, членом редакційної колегії Рівненського обласного періодичного журналу «Острога», письменником Володимиром Остапуком була подарована книга «Перша школа в Здолбунові».

Пропонована книга – плід копіткої праці автора, який історію становлення освіти в місті Здолбунові й історію будівництва, розбудови та розвитку ЗОШ №1 м. Здолбунова намагався передати через архівні матеріали, шкільну документацію, публікації в пресі, спогади педагогів, випускників різних років, розповіді старожилів міста та навколишніх сіл.

Ідея написання книги виникла ще в 1990-х, коли автор працював учителем історії в ЗОШ № 1. У той час він займалися відновленням і перепрофілюванням зруйнованого музею Миколи Приходька. Відтоді експозиція шкільного музею висвітлює історію міста та навчального закладу. Саме наповнення матеріалами нової експозиції і заклало підвалини «Першої школи в Здолбунові». Робота над дослідженням тривала від осені 2011-го.

Книга складається з шести різних за обсягом пов­ноцінних розділів. Перший - «Освіта в Здолбунові в часи Російської імперії та Другої Речі Посполитої». Це - історичний екскурс до початків та швидкого розвою освіти в Здолбунові, передумовою чого став економічний розвиток краю, зокрема залізниці.
У другому розділі - «Перша школа: минуле й сьогодення» - подано широкий спектр подій шкільного життя від часу спорудження навчального закладу у 1936-1937 роках і складного періоду Другої світової війни до суперечливого сьогодення. Висвітлено зокрема розвиток матеріальної бази, педагогічне, громадське та суспільно-політичне життя школи, успіхи учнів у навчально-виховному процесі, широка географія їх екскурсійних поїздок і туристичних походів, мистецькі та спортивні досягнення.
У наступних двох частинах видання представлено імена всіх педагогічних працівників і випускників школи 1945-2013 років.
Назва п’ятого розділу говорить сама за себе - «Випускники. Життєвий шлях і спогади про школу». Написаний він переважно колишніми учнями - про їх життєвий шлях, про шкільні роки та вчителів. Завершує книгу розділ, присвячений сьогоденню та перспективам ЗОШ № 1 м. Здолбунова.
Загалом «Перша школа в Здолбунові» - це 400 сторінок тексту, проілюстрованого вісьмома сотнями світлин.



Книга стане в пригоді краєзнавцям, любителям минувшини, просто небайдужим, усім, хто цікавиться історією рідного краю, становленням і розвитком освіти в Здолбунові, зокрема, минулим і сучасним Здолбунівської ЗОШ №1.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 421 | Додав: kraeznavzi | Теги: історія школи , освіта , Здолбунів , ЗОШ №1 | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]