Головна » 2015 » Травень » 28 » Пенсійна реформа
14:49
Пенсійна реформа

Мельничук В. Пенсійна реформа: спроба № 3 / В. Мельничук // Український тиждень. – 2015. - № 20. – С. 8-11.

Пенсійна реформа спрямована на радикальне посилення зв’язку між обсягом сплачених внесків до пенсійної системи та пенсійними правами людини.
Одним зі стовпів неефективної, корумпованої політичної та соціально-економічної моделі «старої України» є діюча система пенсійного забезпечення.
Що робили і роблять у такій ситуації інші країни?


1. Підвищення пенсійного віку (Німеччина, Греція, Італія. Португалія, Велика Британія).
2. Збільшення мінімального стажу для повної пенсії (Німеччина, Греція, Італія).
3. Жорсткіші умови для раннього виходу на пенсію (Франція, Німеччина).
4. Жорсткіша індексація пенсії, в результаті чого коефіцієнт заміщення середньої зарплати середньою пенсією зменшився (Австрія, Фінляндія. Франція, Німеччина, Греція, Італія, Голландія).
5. Зменшення періоду, протягом якого довший термін стажу передбачав збільшення бази майбутніх пенсійних виплат (Австрія, Фінляндія, Франція, Італія, Голландія, Португалія, Велика Британія).
6. Скорочення пенсійних привілеїв держслужбовцям (Фінляндія, Греція, Італія, Португалія).
Пошук виходу з глухого пенсійного кута мав своїм наслідком глибокі реформи пенсійних систем у країнах Європи та світу, першими з яких були Чилі (1980 рік) та Швейцарія (1982-й).
Нещодавно в Брюсселі було опубліковано дослідження, в якому окреслено прогноз пенсійної політики в країнах ЄС (так звана Зелена книга). Головний висновок: усі держави ЄС мають поступово піднімати пенсійний вік до 70 років життя, щоб уникнути скорочення пенсійних виплат і домогтися збільшення пенсійних внесків до солідарних державних фондів.
Сьогодні пенсійні активи є не тільки реальним приватним багатством громадян країн, які провели пенсійні реформи, й головним джерелом їхньої достойної пенсії та забезпеченої старості, а й ключовим джерелом національних інвестицій та тією «фінансовою подушкою», що тримає економіки у кризовий час.
Чому і як реформували пенсійні системи розвинені країни та як запровадити пенсійну реформу в Україні можна прочитати в журналі «Український тиждень» 2015 рік № 20.









Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 303 | Додав: Bibliograf | Теги: досвід країн , пенсійний вік. пенсійна політика , пенсійна реформа | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]