Головна » 2015 » Грудень » 9 » Пастораль річечки
13:10
Пастораль річечки

Пропонуємо увазі читачів унікальне видання – антологію «Пастораль річечки» . Воно унікально тим, що в ньому вперше піднята тема малих річок України через літературу.   Книга  привертає погляд суспільства до священного скарбу – чистої води. Від роду до роду передавались неспростовні істини – берегти воду, ділитись краплею води, не сваритись над водою, чистити криниці, русла рік, які є актуальними й сьогодні. Антологія - це спроба авторів осмислити значення річки у власній долі та долі своєї країни. ?
У її створенні взяли участь близько 40 українських поетів і письменників  з різних куточків України. Серед авторів – лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка Василь Герасим’юк, Леонід Талалай та Степан Пушик, талановиті літератори Павло Вольвач, Софія Майданська, Мирослав Лазарук, Олександр Вертіль, Інга Кейван, Олександр Денисенко, Тарас Унгурян,  Віктор Баранов, чернігівці Сергій і Тетяна Дзюби та ін. Упорядник цієї дивовижної книжки – науковець із Чернівців Оксана Івасюк, рідна сестра автора знаменитої „Червоної Рути”, Героя України Володимира Івасюка.  Ілюстрації до неї створив художник Богдан Сорока (м. Львів).  Чудові гравюри, альбомний формат, крейдований папір, витриманий і читабельний шрифт – гарно, поетично, достойно, продумано. Книжка доповнена конкретними географічними даними, які привертають увагу до нагальних екологічних та духовних проблем сьогодення. «Коли в селі закривали або руйнували церкву, там пересихала річка. Це показує, як міцно пов’язане все у природі, як гостро реагує вода на довколишні зміни, – сказала Оксана Івасюк. – Шкода, що люди не до кінця усвідомлюють, яка величезна природна сила закладена в воді, в річках».
Наприкінці книжки є покажчик, якій свідчить: «Україна вкрита мереживом 73 тисяч водотоків: рік, річок, річечок, стрімчаків, зворів, гуків, потічків…» (У «Пасторалі річечки» згадано про 60 малих річок України, а це вже не абищо).
Більшість творів - справжні пасторалі. Це книга, яку хочеться час від часу гортати та перечитувати. Така сила малої прози і слова, що в ній живе! Малі річки України, які ще пульсують артеріями, живлять землю і нашу уяву, знов ненав’язливо нагадують нам про своє існування.


Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 180 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]