Головна » 2017 » Вересень » 27 » Озон і озоновий шар в атмосфері
18:37
Озон і озоновий шар в атмосфері

Данильчук П. Щит завтовшки три міліметри / П. Данильчук // Пенсійний кур’єр. – 2017. – 15 верес. – С. 10.
Завдяки озону на Землі виникло життя. Однак унаслідок недолугої людської діяльності озоновий шар навколо нашої планети почав стрімко зменшуватись і виникла загроза зникнення існування всього живого. Вона виявилася такою серйозною, що люди змогли переступити через політичні, расові, економічні суперечності і підписати міжнародні угоди для збереження озонового щита. А з 1995 року за ініціативою ООН 16 вересня відзначають Міжнародний день охорони озонового шару .
Голландський лікар Мартін Ван Марум у вільний час любив робити хімічні й фізичні досліди. Якось увечері він розважався тим, що пропускав електричні заряди через повітря. У підсумку отримав голубуватий газ – такий собі модифікований кисень. Ван Марум навіть не придумав йому спеціальної назви. У своїх зошитах написав, що під час досліду виникла особлива електрична матерія. Це сталося 1785 року. У середині 19 століття цю матерію назвали озоном, що в перекладі з грецької означає «свіжий», «духмяний» - до того часу науковці вже помітили, що газ освіжає та очищує повітря.
Він почав формуватись у стратосфері планети ще тоді, коли з живого на ній були тільки дрібні морські водорості. Озон став поглинати надмірне космічне випромінювання, захищаючи від нього Землю, і знешкоджувати хімічні сполуки, шкідливі для живих організмів. Завдяки озоновому шару встановився баланс вітрів і температури – словом, створилися умови для того, щоб життя з океану вийшло на суходіл. Адже до появи цього щита космічна радіація просто випалила поверхню планети.
Дослідники з’ясували, що у стратосфері озоновий шар перебуває на відстані 12-50 км від поверхні Землі. Особливо велика його концентрація на висоті 25-30 км. А невелика кількість озону біля поверхні планети виникає завдяки блискавкам. Голубий газ розкладає багато токсичних домішок в атмосфері, тобто фактично дезінфікує повітря – саме після грози так легко дихати. Цікавий факт: озоновий шар дуже розріджений, і якби його вдалося стиснути в земних умовах, то він був би тільки 2-3 мм завтовшки. Уявляєте, яким вразливим насправді є наш захисний щит. Тож чи можна дивуватися, що він дає тріщини?! У ці тріщини просочується вбивча космічна енергія, спричиняючи негативні зміни на Землі – від кліматичних катаклізмів до постійного зростання онкологічних захворювань у тварин і людей.
Переймаючись глобальними космічними проблемами, дослідники не забувавають також про житейські: протягом останніх 50 років вони змогли спустити озон із небес на землю. Тепер цей газ застосовують і в промисловості, і в побуті, і в медицині.
Про використання озону можна дізнатися в газеті «Пенсійний кур’єр» № 37, 2017 р.






Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 435 | Додав: Bibliograf | Теги: озон озоновий шар стратосфера захис | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]