Головна » 2017 » Липень » 31 » Освіта, яка створює щастя
17:04
Освіта, яка створює щастя

«Саме в освіті ми можемо зробити дитину щасливою. Але таке щастя не означає лише радість. Іноді воно вимагає певної напруги й зусиль», – каже керівник відділу загальної освіти Міністерства освіти і науки Естонії Ірене Кяосаар. Аби діти були щасливими і розумними, Естонія обрала шлях реформ.
На 1, 3 мільйона жителів в Естонії приблизно 560 загальноосвітніх шкіл.
До 9 класу знання здобувають двома мовами: естонською та російською. А навчання у гімназійній ланці проводиться лише естонською. Ірене Кяосаар пояснює: 70% населення є естонськомовним, решта розмовляють російською. До речі, каже експерт, в Естонії мешкають 2,5 % українців.
За результатами міжнародного оцінювання PISA, що проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку, 2015 року Естонія посіла перше місце серед країн Європи за напрямом Science (інтегрований курс природничих дисциплін), водночас – третє місце у світі, поступившись Сінгапуру та Японії. За словами Ірене Кяосаар, аналіз результатів міжнародного оцінювання, зокрема, довів, що учні, які відвідували дитячий садок, є значно успішнішими у школі.
П’ять років тому в дитячих садках Естонії не стало вихователів – з’явились вчителі. Тепер учитель дитсадка має статус учитель школи. Діє норма: вчитель дитсадка повинен мати вищу освіту – рівень бакалавра, а шкільний педагог – магістра.
В Естонії освіта до 9 класу є обов’язковою. Далі кожен школяр робить вибір між гімназійним і професійно-технічним навчанням.
У 2015-2016 рр. президент Міжнародної асоціації директорів шкіл ІСР, директор фінської гімназії Шильдта Арі Покка презентував нову модель навчального закладу. Він назвав її «Школою з дверима-каруселлю» і вважає, що саме вона є майбутнім фінської освіти.
Ідея «каруселі» полягає в тому, що учні мають можливість навчатися як у школі, так і за її межами. Нова школа дає можливості для вчителів і директорів викладати в новому стилі й по-іншому бачити освіту.
Про особливості освіти в Естонії та Фінляндії можна дізнатися із газети «Освіта України» за 2017 р. № 27.
Махат Д. Батько лицарів новітньої доби / Д. Махат // Освіта України. - 2017. - 17 липня. - С. 10-11.
Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.









Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 240 | Додав: Bibliograf | Теги: естонська освіта , фінська школа | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]