Головна » 2013 » Лютий » 27 » Орхан Памук. "Сніг"
17:54
Орхан Памук. "Сніг"
Орхан Памук – нобелівський лауреат в галузі літератури, твори якого перекладено 40 мовами світу і випущено мільйонними тиражами.
Орхан Памук – незвичний письменник для читача, тому і привертає увагу до себе. Хтось читає його романи із захопленням, а хтось нещадно критикує.
«Сніг» - один з найвідоміших творів письменника, де події розгортаються на теренах сучасної Туреччини. Це його «перший і останній політичний роман», - як говорить сам автор, в якому описується історія маленької людини у великій політиці. Ка, європейський поет, вигнанець з рідної Туреччини, вирішує відвідати Батьківщину після довгої розлуки. Втікши до Європи, Ка привіз туди свою Азію, але це було марно – вона там не прижилася.
Приїхавши до Туреччини 1992 року, він привіз із собою вже Європу, яка також не спроможна прижитись в Азії. Поет намагається примирити два, зовсім різні світи, до яких він належав одночасно, але так і не зумів. На фоні політичних суперечок, розгортається нещасна історія кохання. В місті Карс, де має підготувати журналістський репортаж., тихо і невпинно сипле сніг. Ка зустрічає своє кохання зі студентських років, Іпек – жінку з шовковим іменем. Тут на нього чекає і Аллах, який вселяє йому нову віру і дає натхнення знову писати вірші, що накладаються на схему сніжинки і вісь придуману колись філософом Френсісом Беконом. В Карсі на поета очікують чайхани, повні безробітних, місто вкрите снігом, дівчата-мусульманки, котрі борються за право носити тюрбан, самогубства, плітки, чутки, революція, вбивства та кохання... Читаючи глави його роману інколи стає незрозуміло чому описуються певні події, місця. Лише запам´ятовуючи ці деталі, читач може зібрати їх наприкінці книжки як мозаїку і побачити картинку повністю. «Сніг» є складною мозаїкою, яка потребує уваги читача до останньої сторінки.
Повірте, ця
книжка  варта прочитання.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 483 | Додав: Bibliograf | Теги: роман політичний , постмодернізм. лауреати нобелівські , література турецька | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]