Головна » 2017 » Жовтень » 16 » Ольга Богомолець. Українська домашня ікона…
17:54
Ольга Богомолець. Українська домашня ікона…

Богомолець О. Українська домашня ікона : монографія. - К., 2017. - 520 с.

«Українські домашні ікони мають унікальну культурну і духовну цінність, бо, на відміну від церковних ікон, вони не пізнали церковних сталих канонів, а змінювалися і віддзеркалювали розвиток нашого народу, його чистої і відданої вірі душі» (Ольга Богомолець).

Самобутній стильовий характер, заглибленість в українську народну культуру, висока емоційність підносять українську домашню ікону на вищі щаблі світового мистецтва. Вона є унікальним явищем в еволюції людської свідомості та віри…

За переконанням Ольги Богомолець, домашні ікони за своєю суттю ніколи не були окрасою домівки, їх не оцінювали за якістю художнього письма, іменем майстра або срібними шатами. Вони були не витворами мистецтва, а оберегами і символами віри, а історія наших домашніх образів відображає психологію цілого етносу. Про це свідчить велика потреба в образах і поширеність їх в Україні. «Кожен образ, що знаходився в домі – відображав особливості світорозуміння українського народу, його долю, прагнення та переживання. Ікона, розміщена в червоному кутку української хати, була нетлінним символом віри…» і писалися для кожної сім’ї індивідуально, для її конкретних духовних потреб. Адже українці, які протягом довгого часу не мали власної держави, могли покладатися тільки на самих себе та на Бога. Ці ікони були єдиними їхніми заступниками, захистом у житті. Їм довіряли найпотаємніше, свої турботи, мрії та сподівання. У молитві черпали силу та поглиблювали віру.

Монографія Ольги Богомолець «Українська домашня ікона» - результат кропіткої наукової роботи - понад двадцятилітнього вивчення домашньої ікони як унікального феномену української народної культури. Незважаючи на загальну наукову інтенцію дослідження, все ж воно не обмежене сухістю та суворістю наукового стилю, оскільки містить розлогі фольклорні та обрядові екскурси.

О.Богомолець почала збирати домашні ікони 25 років тому. Основним джерелом поповнення її колекції були барахолки та блошині ринки.

Цікавість поступово переросла у серйозне захоплення… Вона почала збирати літературу, спілкуватися з людьми, що є носіями нашої історії, продовжувала розшукувати домашні образи і «рятувала від забуття ту частину старих українських ікон, які були писані професійними і непрофесійними майстрами… », постаючи «невербальним літописом», де було відображено еволюцію віри від язичництва до християнства.

Сьогодні приватна колекція родини Богомолець-Шереметьєвих налічує близько 5 тис. образів XVI-XX ст. з різних регіонів нашої країни.

За матеріалами родинної колекції започатковано дві серії книжок: «Вікна в Позапростір» для родинного читання та серія «Домашня ікона»..

Ольга Богомолець-Шереметьєва — нащадок славетної медичної династії Богомольців. Доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, засновник і головний лікар Клініки лазерної медицини. Автор-виконавець сучасних українських романсів на вірші Л. Костенко, О. Теліги, Я. Лесіва, Є. Сверстюка та на власні тексти, лауреат Всеукраїнського фестивалю авторської пісні «Оберіг», міжнародних фестивалів «Сопот», «Білі вітрила», володарка премії ім. В. Стуса, фундатор історико-культурного комплексу «Замок Радомисль»( музей«Душа України»).

Запрошуємо до відділу мистецтв, де ви можете ознайомитись з монографією.

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 213 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]