Головна » 2015 » Вересень » 30 » ОБЕРЕГИ ДЛЯ ВАШОЇ ОСЕЛІ
12:24
ОБЕРЕГИ ДЛЯ ВАШОЇ ОСЕЛІ

Дитячу кімнату неможливо уявити без іграшок. Пухнасті зайчики, кумедні ведмедики, гарно вбрані ляльки, конструктори, машинки… Але ми не замислюємося над тим, що іграшка може бути сильним оберегом, який захистить дитину .

Наші предки слов’яни вірили в магічну силу іграшок, їх здатність оберігати від злих сил і хвороб. Зараз відроджуються давні традиції, все популярнішими стають ляльки, зроблені власноруч.

Лялька-мотанка (або вузликова лялька) – давній сакральний оберіг. Їй уже понад 5000 років. Такі ляльки можна знайти у багатьох країнах. Спочатку лялька виникла саме як атрибут обряду, згодом з’явилася лялька-оберіг, і тільки після цього лялька стала дитячою іграшкою.

Чому лялька називається мотанкою? Виготовлення цієї магічної іграшки – цілий ритуал, при якому користуватися ножицями, голками та іншими колюче-ріжучими предметами заборонялося – щоб щастя-долю не колоти й не різати. Клаптики тканини рвали руками на менші шматочки, скручували мотузочками й нитками – і лялька-мотанка готова.

При створенні таких виробів кожна дрібниця має значення. Так, нитки намотували по ходу Сонця (зі сходу на захід), по спіралі (символ безкінечності духовного життя). При цьому бажали людині, для якої робився оберіг, добра і щастя, міцного здоров’я, начитували молитви.

Дуже суворо дотримувалися ще одного правила: змайструвати ляльку-мотанку так, щоб вона стала оберегом, треба було за один раз, не відкладаючи роботу на потім, на завтра, Вважалося, що зроблене вдруге перекреслює те, що було створене в перший раз, і, таким чином, оберіг втрачає свою силу.

Ці та інші секрети виготовлення ляльки-мотанки ви дізнаєтесь у книзі: Тарасова О. Ляльки-мотанки. Обереги для вашої оселі, що дарують успіх, багатство, щастя. – Х., 2014. – 128 с. Авторка пропонує майстер-класи по виготовленню оберегових, обрядових, ігрових та інших ляльок, приводить основні принципи і прийоми роботи.

Раїса Гірак

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 322 | Додав: texnik | Теги: лялька-мотанка , оберіг | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]