Головна » 2013 » Жовтень » 28 » Новомалин у просторі і часі : краєзнавче дослідження волинського села
16:17
Новомалин у просторі і часі : краєзнавче дослідження волинського села

Новомалин у просторі і часі : краєзнавче дослідження волинського села : монографія / М. М. Лаврук, А. В. Мельник; М. П. Манько та ін.; за ред. М. М. Лаврук, А. В. Мельника. – Харків : Чайка, 2013. – 744 с.

Влітку 2012 року виповнилося 575 років першій писемній згадці про село Глухи (Глухні) – тепер Новомалин, що на Рівненщині. Село, навіть за свою задокументовану історію, пройшло складний і неповторний шлях свого розвитку від витоків періоду трипільської культури до містечка Новомалин з магдебурзьким правом у XVI – XVII ст., було позначено на культурній карті України як один з найкращих дворянських маєтків, яким управляли справжні європейські аристократи у XVIII – XIX ст.., пережило попелище Другої світової війни та колгоспно-радянську потугу і, як пишуть автори, «завмерло на горбах над величезним ставом в очікуванні незбагненного свого майбутнього».
Монографія «Новомалин у просторі і часі : краєзнавче дослідження волинського села» є комплексним краєзнавчим дослідженням волинського села Новомалин у Рівненській області.
Праця стала результатом об’єднання зусиль фахівців різних напрямків, які тривалий час досліджували Новомалин : М. М. Лаврук, А. В. Мельник, М. П. Манько, О. М. Романчук, Т. В. Вихованець, З. А. Мельник, О. А. Бірюліна, Я. В. Бондарчук, М. І. Пшевлоцький. Редактори М. М. Лаврук, А. В. Мельник.
Комплексне краєзнавче дослідження волинського села є результатом польових обстежень його території та околиць упродовж 2006 – 2011 рр., численних інтерв’ю з мешканцями села і вихідцями з нього, роботи в архівах Острога, Луцька, Рівного, Житомира, Львова, Києва, Москви, роботи у науково-дослідних інститутах та державних установах Рівного і Острога. Монографія складається з десяти розділів, додатків та словників – народознавчого й фізико-географічного. У першому розділі «Пізнання рідного краю» - село висвітлене в краєзнавчих дослідженнях і в краєзнавчій літературі. Другий розділ «Географічне положення і загальні відомості» – географічне положення, а також розкрито зміст та походження багатьох місцевих назв. Третій розділ «Природа Новомалинського краю та його околиць» – досить значний і займає більше половини об’єму книги. В розділі описані особливості фауни й флори краю, з досить детальною характеристикою всіх її складових, і навіть є згадки про незвичайні природні явища, які були засвідчені його мешканцями. Природно-географічні особливості та природні ресурси села і фото околиць висвітлено не тільки в тексті, але й на картах. Четвертий розділ « Сліди найдавніших поселень» знайомить з доісторичним минулим, з археологічними знахідками на території Новомалина, з розповіддю про Новомалинське звалище кісток мамута. П’ятий розділ «Історія життєдіяльності мешканців Новомалина» - історія села написана відповідно до політичних періодів його існування, починаючи від Русько-Литовської доби, до якої належить перша згадка про Глухні.
В Новомалинському замку-палаці залишили сліди життя і діяльності представниками відомих русько-литовських та українських князівських родин – Єло-Малинських, Четвертинських, Сосновських, Ходкевичів, у ньому народився і якийсь час працював скульптор – Тома-Оскар Сосновський. Життя мешканців Новомалина можна збагнути через аналіз соціально-демографічних процесів, які дослідженні за два останні століття і висвітлені, а також вміщено дані про видатних вихідців з села, їх внесок у всеукраїнську культуру та економіку в окремому розділі «Новомалинці: соціально-демографічний портрет» . Досить цікаві і наступні розділи унікальної монографії « Шкільництво в Новомалині у ХІХ-ХХ ст.», «Церква святого Іоанна Богослова в духовному житті села», «Традиційна культура та побут». Є і сучасні дослідження: «Глухий кут: життя села на початку ХХІ ст.», фоторепортаж про святкування 575-річчя першої писемної згадки про Новомалин. Географічне положення, природа краю з картами-вкладками, історія мешканців Новомалина, його церкви подані досить цікаво, ілюстровано. Для цього використано багато архівних документів, графіків, схем та фотографій. Барвисті сторінки, з добротного паперу, з високою якістю поліграфії заслуга ПП «Чайка» з Харкова. Оригінальними є і генеалогічні дерева мешканців села, матеріали про його відомих вихідців. Один із них – меценат видання, генеральний директор будівельної компанії «Спецстройбетон», доцент Московського автомобільно-дорожного державного технічного університету, кандидат технічних наук, доктор економіки Американського Університету Бізнесу Адміністрування (США), випускник Волинського національного університету імені Лесі Українки, почесний житель села Новомалин Петро Іванович Лукащук. Тираж видання 1000 примірників. Значну частину отримали творці книги, та ті, хто їм допомагав. А ще цінний подарунок отримала кожна оселя села, якому вона присвячена. Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека також в числі тих, хто отримав в подарунок унікальне краєзнавче дослідження. Дякуємо за цінний подарунок.
А Вас, шановні читачі, запрошуємо в затишну, теплу бібліотеку, де панує «її величність книга», ознайомитись і прочитати майже енциклопедичну, книгу «Новомалин у просторі і часі : краєзнавче дослідження волинського села : монографія / М. М. Лаврук, А. В. Мельник; М. П. Манько та ін.; за ред. М. М. Лаврук, А. В. Мельника. – Харків: Чайка, 2013. – 744 с.»
Я переконана, що монографія не залише свого читача байдужим. Хтось забажає дослідиди свою маленьку батьківщину, коріння свого роду, хтось вкласти кошти у краєзнавче дослідження, напишуть вірші і твори. Я Вас запрошую у гості в Новомалин, щоб особисто познайомитись з волинськими краєвидами, пам’ятками архітектури і просто добрими людьми.
Андріюк Р.

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 1061 | Додав: kraeznavzi | Теги: новомалин , Рівненська обласна універсальна нау , краєзнавче дослідження | Рейтинг: 3.5 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]