Головна » 2015 » Вересень » 28 » Нові технології для відновлення енергетики в Україні
16:50
Нові технології для відновлення енергетики в Україні

Пуговиця М. Китайська грамота / М. Пуговиця // Природа і суспільство. – 2015. – №12. - 19 червня. – С. 4.

Китай планує інвестувати в нові технології і в цьому напрямку є великі перспективи співпраці з Україною. Під час підготовки до засідання міжурядової комісії України варто звернути увагу на досвід розвитку альтернативних джерел енергії в Китаї та на можливі інвестиції країни в нашу відновлювану енергетику, зокрема біогазову. Досягнення Піднебесної тут вражаючі: нині вона четвертий у світі виробник електроенергії з біосировини (в основному це біогаз).
Перші згадки про біогазові установки в Піднебесній датуються початком 16 століття до н.е. Наприкінці 19 ст. велика кількість їх уже працювала у прибережних районах. Спроби розвитку біогазової енергетики країна зробила 1958 р., коли з’явилася програма комплексного використання біогазу для утилізації гною та поліпшення санітарних умов на селі. Однак перші серйозні кроки уряду, котрий усвідомив вигоди від використання цього ресурсу як механізму модернізації аграрного сектору, припадають на середину 1970-х рр. Саме тоді в сільських районах почали з’являтися установки переробки каналізаційних стоків під назвою «китайський купол». Нині одна така (обсягом 6-8 кубометрів) виробляє біогаз, який забезпечує 80% потреб сім’ї з чотирьох осіб для приготування їжі. Ще 2005 р. країна вийшла на рубіж 10 млн біогазових реакторів, щороку вони виробляли близько 7,3 млрд куб. м біогазу. «Китайський купол» економний і недорогий у виготовленні, в конструкції немає ніяких рухливих деталей, сировина рухається самостійно. Втім, нашим селянам цікаво буде ближче познайомитися з його будовою.
Про це та інші уроки розвитку альтернативних джерел енергії йдеться мова в газеті «Природа і суспільство» за 2015 року № 12 від 19 червня.


Підготувала провідний бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 192 | Додав: Bibliograf | Теги: біогаз , Альтернативні джерела енергії , нові технології. Китай , Піднебесна | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]