Головна » 2015 » Грудень » 24 » Нові дослідження про давні поселення на річці Стир
11:11
Нові дослідження про давні поселення на річці Стир

Козак Д. Н. Поселення неврів, слов'ян та германців на Стирі / Д. Н. Козак ; Ін-т археології НАН України. – К., 2012. – 264 с.
Наша книгозбірня отримала монографію Дениса Козака «Поселення неврів, слов'ян та германців на Стирі». Дана праця присвячена висвітленню результатів роботи Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН України у 2004-2010 рр. на багатошаровому поселенні на лівому березі р. Стир (Хрінницьке водосховище) в урочищі Шанків Яр під керівництвом Д. Н. Козака. Вона є продовженням книги «Давні землероби Волині» (2004 р.) написаній у співавторстві з Б. А. Прищепою та Б. В. Шкоропадом.
У книзі проаналізовано поселення ранньозалізного часу, що пов'язуються із племенами неврів; поселення поморсько-кльошової культури, носії якої були пращурами слов'ян та германців. Детально розглянуті матеріали вельбарської культури, творцями котрої були готи - східногерманське племінне об'єднання, що прибуло на землі Волині з території північно-східної Польщі. Аналізуються також матеріали поселень слов'янської та княжої доби. Розглянуті питання етнічної належності та соціально-економічного розвитку давніх племен Волині, окремі аспекти їх духовного життя.
Значний науковий інтерес викликають матеріали пов’язані з готами.
Дослідження значно доповнили дані про середньовічне слов’янське селище. У книзі характеризуються 20 нових об’єктів, що належить до празько-корчацької культури (VII ст..), райковецької (ІХ-Х ст..) та епохи Київської Русі (ХІІ-ХІІІ ст..).
Книга стане в нагоді як науковцям так і краєзнавцям. Особливо цікавою вона буде для студентів історичних факультетів Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Рівненського інституту слов'янознавства, Київського славістичного університету та Рівненського державного гуманітарного університету, які протягом 2004-2012 років брали участь у польових дослідженнях пам’ятки.




В. Гуріна

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 436 | Додав: kraeznavzi | Теги: розкопки , поселення , р.Стир , археологічні дослідження , Рівненщина | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]