Головна » 2013 » Липень » 2 » НОВА КУЛЬТУРА
10:54
НОВА КУЛЬТУРА

І нтродукція в Україні нових цінних культур має неабияке наукове та практичне значення. Якон – один із найбільш економічно важливих видів роду Polymnia , не всім відомої, але цінної лікарської та овочевої культури, заввишки 2,0-2,5 м розмножується насінням та кореневищами (підземні органи – кореневища та кореневі бульби).
Якон – культура багатоцільового використання:
· овочева – використовують у їжу кореневі бульби і молоді пагони;
· кормова – використовують всі частини рослини в їжу тваринам;
· технічна – застосовують у виробництві натуральних сиропів із високим вмістом фруктози;
· лікарська.
Вирощують головним чином для одержання приємних на смак та солодких кореневих бульб. Кореневі бульби якону використовують у їжу сирими, вареними або тушкованими. Готують різноманітні вітамінні салати, цукати, солодкі десерти та соки, варять варення. Перед вживанням шкірку бульб тоненько чистять. Листки та стебла збирають окремо, пізно восени, але до початку заморозків, та висушують у провітрюваному приміщенні. Якон – досить пластична культура, яку можна вирощувати на різних ґрунтах. Висаджувати рослини у відкритий ґрунт слід у травні, коли мине загроза заморозків, за схемою 70х70 см на добре освітленому місці.
Більш детальніше з вирощуванням та застосуванням якону можна ознайомитись у статті Нова культура // Насінництво. – 2013. – № 5. – С. 7

.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 372 | Додав: texnik | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]