16:28
Ніша в агробізнесі для українського фермера
|
|
Сільгоспвиробники все частіше звертаються до нішевих культур, тому що завдяки їм можна диференціювати цінові ризики й вирішити інші агрономічні питання: відновити родючість грунтів, зберегти вологість. У світі спостерігається стабільна тенденція: основні агровиробники скорочують площі під пшеницею й обирають для вирощування більш маржинальні нішеві культури – приміром, нут, сочевицю, квасолю, амарант тощо. Однією з таких культур є шафран. Це нова культура для більшості українських агровиробників .
В Україні шафран посівний вирощують уже протягом близько п’яти років, але площа під цією культурою не перевищує
Від 5 тисяч доларів США за кілограм коштує в Україні шафран. Спецію отримують із висушених приймочок крокусу посівного. Багато ручної праці і високі лікувальні властивості роблять шафран однією з найдорожчих культур. Це – королева спецій, ціна її не знижувалась із часів Середньовіччя. Висока ціна шафрану пояснюється, в основному, двома причинами: по-перше, його виробництво дуже трудомістке, потребує великої кількості ручної праці; по-друге, аромат, смак і лікувальні властивості шафрану не мають собі рівних серед спецій. Тож, власне, саме вирощування шафрану посівного на спецію може стати додатковою нішею для українських аграріїв. Про особливості культивування цієї культури та можливості заробити на ній йдеться у статті: Цибульська С. Як знайти свою нішу, або На чому може заробити український фермер. Шафран / С. Цибульська / Пропозиція. – 2019. - № 8. – С. 41-43. Раїса Гірак |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|