Головна » 2017 » Липень » 4 » #Невимушені: антологія
10:13
#Невимушені: антологія

В антології «#Невимушені» представлена творчість п’яти молодих, але вже відомих українських авторів - Катерини Бабкіної, Мирослава Лаюка, Марка Лівіна, Ірини Цілик і Артема Чеха.

На думку Любка Дереша , «невимушене» покоління сучасної молоді практично не розуміє почуття провини, котрим жило покоління їхніх батьків». «Невимушені - це ті, які нічого нікому не винні, - така основа їх позиції. Вони не почуваються зобов’язаними до чогось і діють, здебільшого керуючись внутрішніми імпульсами, якими б іноді дивними вони не здавались».

Що ж означає поняття «невимушені»? Із тлумачних словників української мови: невимушений - позбавлений напруженості, скованості, натягнутості, щирий, натуральний, безпосередній, вільний, природний, невдаваний, несилуваний, простий, природний, непримушений.

Такими натуральними і щирими, вільними та безпосередніми є твори, що ввійшли до цієї збірки. Невимушені розповідають кожен свою історію. «Піф» Катерини Бабкиної , «Суперстар» Мирослава Лаюка, «Стриж чорний» Марка Лівіна, «Канікули» Ірини Цілик, «Повернення» Артема Чеха - всі вони про життя, про те, яким воно є насправді…. Про дитинство та дорослішання, про віру у власні сили, про колишню любов і старі помилки, про картковий будиночок, який зруйнувала війна . «І в усіх оповіданнях є дещо спільне. Це історії про людей, які так чи інакше дорослішають, хоч вже і дорослі, про зміни, які неодмінно спіткають кожного, про теплі моменти, які все одно залишаються з нами, і майбутнє, яке, хай би як складно не було, нікуди не зникає.»

І про радість життя… І про щастя… І про те, яким незахищеним воно буває… «Тендітність радості. Незахищеність кохання. Беззахисність щастя» - все в цій книжці. Актуально, тонко, просто і чітко.

Сузір’я антології «#Невимушені» складають:

Катерина Бабкіна — популяризаторка української книги, авторка міжнародного рівня. Її твори перекладені 8-ма мовами. У 2013 р. дебютний роман «Соня» увійшов у довгий список «Книга року ВВС»

Мирослав Лаюк — наймолодший з сузір’я невимушених. Поет, драматург, есеїст. Лауреат першої премії «Смолоскип», переможець премії Літакцент року та премії Олеся Гончара. Отримав Гран-прі від «Молодої республіки поетів» та дві премії від літературного конкурсу «Коронація слова» у номінації «П’єса»

Марк Лівін — популярний письменник як в Україні, так і поза її межами. Вибрані твори перекладені англійською, німецькою, угорською та іншими мовами. Лауреат премії «Смолоскип» (2012). Йото тексти — вірусні, швидко ширяться молоддю.

Артем Чех — автор 9 прозових та нон-фікшн книжок. Головний редактор проектів «94 дні. Євромайдан очима ТСН» та «Війна очима ТСН». Переможець Всеукраїнського літературного конкурсу «Молодіжний міський роман» (2007).

Ірина Цілик — авторка з європейським ім’ям. Двічі переможниця Всеукраїнського літературного фестивалю «Молоде вино» (1999, 2001). Володарка премії Гран-прі та Приза глядацьких симпатій Всеукраїнського літературного фестивалю «Підкова Пегаса» (2007). У 2011 виборола перше місця престижного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Пісенна лірика про кохання».

Га лина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 71 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]