Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Серпень » 7 » НЕСПОДІВАНИЙ ЛІКАР – ДИНЯ
13:35
НЕСПОДІВАНИЙ ЛІКАР – ДИНЯ

Диня – не тільки цінний харчовий та дієтичний продукт, але й унікальний лікар. В ній міститься 13-20% цукрів, каротин, вітаміни С, В, Р, азотні та пектинові речовини, мінеральні солі.

Диня – однорічна трав’яниста рослина родини гарбузових. Плід дині має різноманітні форми – овальні, видовжені, кулеподібні та навіть змієподібні. Можуть бути жовтого, зеленого, коричневого та білого кольору. Вага дині буває від 200 г до 20 кг, а довжина – від 45 см до 2 м, в залежності від сорту.

Народна медицина з давніх-давен рекомендує диню післяопераційним хворим. Дієтологи рекомендують сік і м’якоть дині для покращення травлення. Велика кількість клітковини – це одна із головних якостей дині: більше всього вона використовується для очищення організму та чистки кишечника, динні волокна виводять із організму токсичні речовини.

Дякуючи вмісту води диня тамує спрагу, корисно діє на шлунково-кишковий тракт, нормалізує сольовий баланс в організмі, заспокоює нервову систему.

Диня містить речовини, які виробляють серотонін – гормон щастя. Крім лікувальних властивостей, диня володіє чудовими поживними якостями – це відмінний десерт, який більше всього споживають у свіжому вигляді. Але диню можна в’ялити, маринувати, добавляти в мюслі, каші, пиріжки, різноманітні десерти, подавати з морозивом. Також із дині варять варення, джем, мармелад. До того ж корисні та смакові якості зберігають як сушені, так і морожені дині.

Більш детальніше з лікувальними властивостями, приготуванням страв із дині, доглядом і вирощуванням можна дізнатись ознайомившись із статтею Потопаева Н. Уникальный лекарь дыня / Н. Потопаева // Огородник. – 2014. – № 8. – С. 30-31;

книгами: Барабаш О. Ю. Овощеводу-любителю: 770 советов / О. Ю. Барабаш, С. Т. Гутыря, Л. О. Думыч. – К. : Фирма «Довіра», 1993. – С. 211-218;

Баштанні культури / О. П. Непочатов, Г. М. Бойко, С. А. Бондаренко. – К. : Урожай, 1987. – 176 с.;

Овочівництво і плодівництво / О. Ю. Барабаш, В. С. Федоренко, Б. К. Гапоненко та ін. – К. : «Вища школа», 1987. – С. 116-117, а також інтернет-ресурсами:

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 410 | Додав: texnik | Теги: диня, баштанні культури | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]