НЕСПОДІВАНИЙ ЛІКАР – ДИНЯ - 7 Серпня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Серпень » 7 » НЕСПОДІВАНИЙ ЛІКАР – ДИНЯ
13:35
НЕСПОДІВАНИЙ ЛІКАР – ДИНЯ

Диня – не тільки цінний харчовий та дієтичний продукт, але й унікальний лікар . В ній міститься 13-20% цукрів, каротин, вітаміни С, В, Р, азотні та пектинові речовини, мінеральні солі.

Диня – однорічна трав’яниста рослина родини гарбузових. Плід дині має різноманітні форми – овальні, видовжені, кулеподібні та навіть змієподібні. Можуть бути жовтого, зеленого, коричневого та білого кольору. Вага дині буває від 200 г до 20 кг, а довжина – від 45 см до 2 м, в залежності від сорту.

Народна медицина з давніх-давен рекомендує диню післяопераційним хворим. Дієтологи рекомендують сік і м’якоть дині для покращення травлення. Велика кількість клітковини – це одна із головних якостей дині: більше всього вона використовується для очищення організму та чистки кишечника, динні волокна виводять із організму токсичні речовини.

Дякуючи вмісту води диня тамує спрагу, корисно діє на шлунково-кишковий тракт, нормалізує сольовий баланс в організмі, заспокоює нервову систему.

Диня містить речовини, які виробляють серотонін – гормон щастя. Крім лікувальних властивостей, диня володіє чудовими поживними якостями – це відмінний десерт, який більше всього споживають у свіжому вигляді. Але диню можна в’ялити, маринувати, добавляти в мюслі, каші, пиріжки, різноманітні десерти, подавати з морозивом. Також із дині варять варення, джем, мармелад. До того ж корисні та смакові якості зберігають як сушені, так і морожені дині.

Більш детальніше з лікувальними властивостями, приготуванням страв із дині, доглядом і вирощуванням можна дізнатись ознайомившись із статтею Потопаева Н. Уникальный лекарь дыня / Н. Потопаева // Огородник. – 2014. – № 8. – С. 30-31 ;

книгами: Барабаш О. Ю. Овощеводу-любителю: 770 советов / О. Ю. Барабаш, С. Т. Гутыря, Л. О. Думыч. – К. : Фирма « Довіра », 1993. – С. 211-218;

Баштанні культури / О. П. Непочатов, Г. М. Бойко, С. А. Бондаренко. – К. : Урожай, 1987. – 176 с.;

Овочівництво і плодівництво / О. Ю. Барабаш, В. С. Федоренко, Б. К. Гапоненко та ін. – К. : «Вища школа», 1987. – С. 116-117, а також інтернет-ресурсами:

  • http://www.ovochi.in.ua/Dynya.html – Вирощування дині на присадибних ділянках;
  • http://economstroy.com.ua/sadiogorods/4580-vurochuvana-duni.html – Вирощування дині;
  • http://www.economstroy.com.ua/sadiogorods/4546-sortu-duni.html – Сорти дині;
  • http://www.miysvit.com.ua/sad-gorod/viroshhuvannya-kavuniv-i-din/ – Вирощування кавунів і динь;
  • http://ehow.com.ua/oselya/yak-viroshhuvati-dinyu.html – Як вирощувати диню;
  • http://apteka-traw.com/korisni-i-likuvalni-vlastivosti-dini.html – Корисні і лікувальні властивості дині;
  • http://divo-gorod.narod.ru/dynya-pod-severnym-nebom.htm – Диня під північним небом;
  • http://stopbolezni.net/likuemo-prurodoy/5771-nasina-dyni-v-narodniy-medizine.html – Насіння дині в народній медицині;
  • http://fermerplus.com/main/olericulture/2040-osoblivost-viroschuvannya-din.html – Особливості вирощування дині;
  • http://www.ogo.ua/articles/view/2010-04-08/18623.html – Як на Рівненщині виростити кавуни і дині.

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 318 | Додав: texnik | Теги: диня , баштанні культури | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]