Головна » 2019 » Березень » 29 » Нескорена Волинь
15:13
Нескорена Волинь

Яблонський В. А. Нескорена Волинь : монографія / В. А. Яблонський, О. В. Яблонська. – Київ, 2017. – 336 с.

Книга Валентина Яблонського та Оксани Яблонської «Нескорена Волинь» нещодавно поповнила книжкові фонди відділу акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії РОУНБ. Вона є своєрідним екскурсом в історію українсько-польських взаємин, які сягають ще часів першої хвилі польської колонізації Русі, загарбання у ХІV ст. Польщею Галицько-Волинського князівства, а також захоплення шляхетською Польщею Волині (після Люблінської унії 1569 р.) і створення Волинського воєводства.

У книзі, в публіцистичній формі, на основі історичних джерел, офіційних видань, матеріалів друкованих та електронних ЗМІ та особистих  даних доктори наук, професори В. А. Яблонський та О. В. Яблонська викладають своє бачення Волинської трагедії в контексті 100-річчя Української революції та 75-річчя виникнення УПА. На превеликий жаль, більшість населеня України недостатньо обізнані з цим трагічним періодом в історії Волині і не можуть дати справедливу оцінку рішенням польського Сейму від 22 липня 2016 р. про визнання подій, що розгорнулися на Волині у 1943-1945 роках (Волинську трагедію) «геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої».

Професор В. Яблонський волинянин, народився під Берестечком за два кілометри від Козацьких могил, тут він розпочав свій складний життєвий шлях і пройшов його за зміни п’яти політичних систем – Поверсальської Польщі, перших совітів, німецької окупації, часів українських національно-визвольних змагань, повоєнної відбудови радянської системи і врешті ГКЧП з розвалом СРСР, зберіг у своїй пам’яті все побачене й пережите з тим, щоб врешті віддати його сповна справі утвердження Української державності.

Професор О. Яблонська народилась в Дрогобичі, де батьки працювали у цей час на дослідній станції, ввібрала від них українську генетику із закарбованою в ній національною пам’яттю, є незмінним партнером батька в його науковій та громадсько-політичній діяльності.

Книга певною мірою є продовженням виданих раніше «Сімдесятп’ятої зими» (2005), «Нерозставлених акцентів» (2010), «Епікризу» (2015).

Розрахована на широке коло читачів. Видання може використовуватися як посібник у навчально-виховній роботі з молоддю.

Для більш глибшого ознайомлення з виданням запрошуємо всіх бажаючих до відділу акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії РОУНБ.

Л. Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 122 | Додав: kraeznavzi | Теги: Трагедія , національно-визвольні змагання , українські взаємини | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]