Головна » 2017 » Квітень » 26 » Нерозгадана таємниця Миколи Гоголя
09:37
Нерозгадана таємниця Миколи Гоголя

Постать Миколи Гоголя досі оповита містичним мороком. Він вважається чи не найсуперечливішим і найзагадковішим літератором усіх часів і народів.
Найбільш великим письменником, найнезвичнішим поетом і прозаїком вважав його Володимир Набоков. «Унікальний феномен, можливо найбільш екстраординарний геній-самородок, якого коли-небудь знав світ» - відзначив французький письменник Анрі Турайя. «Розумна, і дивна, і хвора істота» - так неоднозначно характеризував свого колегу Іван Тургенєв. І не тому, що письменник письменникові – вовк. Просто нашому славетному земляку за його коротке життя вдалося напустити навколо себе забагато туману.
Сучасники бачили Гоголя неоднаково. Одні згадували про нього як про людину приємну, добру і приязну у спілкуванні, інші називали його ледь не монстром. У тих, хто його знав, складалося враження, що Микола Васильович, неначе актор, змінює маски залежно від обставин. Насправді Гоголь не був актором. Те, що вважалося маскою, було його справжнім обличчям. Гоголя ніхто не знав до кінця.
Одна із найбільших загадок Миколи Гоголя криється у його стосунках з жінками. Точніше, у фактичній їх відсутності. Майже все своє життя Гоголь страждав. Його мучили депресія, різноманітні фобії, смертельна туга без видимих на те причин. Звичайно, у нього завжди було мало грошей і жодного власного дому – окрім батьківської садиби, куди він навідувався дуже рідко, зазвичай – мешкаючи у друзів. За великим рахунком, щасливим Гоголь не був ніколи.
Кулик Н. Нерозгадана таємниця Миколи Гоголя / Н. Кулик// Освіта України. – 2017. – № 9/10. – С. 46-47.




Підготувала В. Максимчук

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 207 | Додав: Bibliograf | Теги: славетний земляк. маски , містика , актор , літератор , геній-самородок | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]