Головна » 2015 » Березень » 5 » Немеркнуча слава Волинського Полісся
17:20
Немеркнуча слава Волинського Полісся

Венедикт (Алексійчук); Владика. Борщівка – перлина Полісся / Венедикт (Алексійчук). – Львів : Свічадо, 2013. – 200 с.

Напевно, найкраще, найповніше зацікавити спраглого до знань читача, може тільки сам автор. Тому без передісторії наводимо декілька цитат з передмови книги, уродженця с. Борщівка Костопільського району Рівненської області, єпископа Львівської Архиєпархії владики Венедикта (Алексійчука) : «Вже минуло понад 400 років від першої згадки про Борщівку. Через це дослідження було бажання глибше пізнати історію, показати її маловідомі сторінки, щоб ми усвідомили собі, наскільки це є цінним для нас, які живемо в сучасності».
Та якщо Вам цього замало для того щоб перегорнути перші сторінки, автор додає, що: «…кожній мислячій людині належить знати не тільки історію свого народу, країни, а й знати історію рідного міста чи села» . Не будемо з цим сперечатися та тільки додамо, що у оглядах місцевої преси стосовно виходу книги зазначалося, що «…подібної краєзнавчої книги про Костопільський край по глибині змісту та поліграфічному оформленню раніше не було… Завдячуючи знаному землякові, борщів’яни отримали писемну біографію свого села, яке, як сказав автор, є справжньою перлиною Полісся.» .
Запропонована книга є оригінальною комплексною працею, яка допоможе пізнати складну і повчальну історію нашого краю протягом останніх століть. Автор акцентує свою увагу і на вивченні сторінок історії села (історичних, політичних, господарських, релігійних, демографічних, мовних) та на сучасності – тих переживаннях і осмисленні важливих проблем, що хвилюють наше суспільство і сьогодні.
Оцінити, у передмові до книги, своє нове краєзнавче дослідження, автор запросив відомого історика, письменника Олександра Намозова , який зазначив: «У своїй книзі автор поєднує понад 400-річну історію рідного села з історією Волині, як її передісторії. Не маючи жодної попередньої книжної версії та обмаль збережених архівних дослідницьких матеріалів, які б стосувалися села Борщівка, йому довелось виконати великий об’єм роботи, але щирий у своїх переконаннях владика зробив добрий подарунок землякам, односельчанам, мешканцям Полісся і цілої України» .
І дійсно, як видно зі сторінок книги, борщів’яни ревно шанують своїх предків, дбайливо оберігають минувшину і трепетно зазирають у майбутнє, сповнене новизни й наснаги. Тут завжди радо зустрічають гостей і в цьому може переконатися кожен, хто вирішить відвідати цей благословенний край.
Тільки йдучи шляхом збереження та пошанування історичної пам’яті наших предків, можна буде поступово ліквідувати прогалини у нашому національно-патріотичному вихованні. Завдяки автору невеличке поліське село Борщівка отримало свою писемну біографію, своєрідну «малу енциклопедію».




Карпінська Тетяна

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 531 | Додав: kraeznavzi | Теги: Історія , Перша світова війна , звичаї , топоніміка , Борщівка , післявоєнний період , Географія , Друга світова війна , культура , населення | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]