Головна » 2019 » Липень » 11 » Неллі Топська. Артемій Ведель
17:52
Неллі Топська. Артемій Ведель

«Вогнистим метеором промайнув над Україною талант Веделя, полишивши загадку психологам і тайну біографам...» (Олександр Кошиць)

В особі А ртемія Веделя українська духовна музична культура досягла зоряних висот. Він був не лише видатним композитором, що творив духовну музику – найзагадковішу музику на землі, у якій переплітається божественне і земне, а й блискучим скрипалем-віртуозом, прекрасним співаком-тенором, надзвичайно обдарованим регентом.

На сьогодні українські музикознавці нараховують близько вісімдесяти музичних творів Веделя, серед яких тридцять шість духовних концертів. При цьому неоціненну музичну спадщину було створено ним до тридцяти двох років. А далі – жорстока розправа, страдницький шлях…

Композитор жив в епоху складних і здебільшого трагічних історичних перетворень, це був період царювання Катерини II та Павла І, коли українські землі, як і українська церква, остаточно втратили свої автономні права . В 1764 році було ліквідовано гетьманство, в 1775 році зруйновано Запорізьку Січ, в 1783 році юридично запроваджено кріпацтво в Україні. Не менш драматичною, сповненою трагічних подій, фатальних обставин була і доля такої неординарної особистості, як А. Ведель.

Його твори було заборонено виконувати й видавати. Лише на початку ХХ ст. український композитор і диригент Олександр Кошиць почав повертати людству чаруючу музику геніального композитора.

Надзвичайно цікаво про коротке й трагічне життя прекрасного українського композитора розповідає Неллі Топська у своїй книзі «Артемій Ведель».

Підготувала А. Хамедюк.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 25 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]