Головна » 2016 » Лютий » 25 » Нехай вклоняються жита.
16:39
Нехай вклоняються жита.

Шабаровський В. П. Нехай вклоняються жита : спогади заслуженого агронома України / В. П. Шабаровський. – Костопіль-Острог, 2014. – 240 с. ; іл.

Автор книги Володимир Петрович Шабаровський (1930-2013 рр.) – відомий у Рівненській області та за її межами агроном-новатор, заслужений агроном України. Усе своє життя він присвятив хліборобській праці, зокрема, лише в колективному господарстві «Світанок» Костопільського району пропрацював понад 40 років.

Книга «Нехай вклоняються жита» вийшла у видавництві Національного університету «Острозька академія». Її назва - не лише заповіт автора нащадкам плекати землю,а й глибинне прагнення усього нинішнього українського суспільства. Адже стиглий колос у полі – це символ миру, чого нам найбільше сьогодні не вистачає.

У творі багато прізвищ, дат і цифр. Тут можна дізнатися про колишній сільський побут, навчання в школі за часів німецької окупації, інші епізоди війни, що обпалила дитинство автора. Наведено маловідомі сторінки повстанського руху, подано списки репресованих, учасників війни, її мирних жертв та ін. Автор розповідає про своє навчання в Дубенському технікумі рільництва та Житомирському сільськогосподарському інституті. Найбільше місця у творі присвячено колгоспному життю, причому розповідаєься не лише про деражненський колгосп «Світанок», а і взагалі про становлення сільського господарства в нашому краї.

Пропоноване читачеві видання є Книгою пам’яті В. Шабаровського і водночас невеликою історико-краєзнавчою хрестоматією. Твір складається з двох частин. Перша – це спогади самого В. Шабаровського, друга – літопис його життя в документах. У книжці багато фактологічного матеріалу, тому вона має зацікавити широкий загал людей, небайдужих до історії рідного краю.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 449 | Додав: kraeznavzi | Теги: спогади , репресовані , побут сільський , агроном , Світанок , документи , окупація німецька | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]