Головна » 2014 » Грудень » 16 » Небесна сотня
10:47
Небесна сотня

Небесна сотня : [ текст укр. та рос. мовами ] / К. Богданович, Х Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін. ; упоряд. О. Трибушина, І. Соломко. – Х. : Фоліо, 2014. – 206 с. : іл.

Перед н ами не просто книжка, а новітній український Мартиролог. Небесна сотня – це наш біль і наша гордість, це наші сльози і наша вдячність за все, що вони зробили для нас. Кожен герой цієї книжки повстав проти насилля, несправедливості та брутального згвалтування своєї країни. Кожен віддав найцінніше – своє життя заради нової України . Був ранок 20 лютого 2014 р. Після трьох місяців протестів країна завмерла в очікуванні і непевності. Майдан був відрізаний від цілого світу: метро зупинилося, під’їзди до Києва – блоковані. Політики безуспішно намагалися домовитися. Аж раптом Беркут знявся і почав відступати. Кількадесят відчайдухів погнали силовиків і потрапили в пастку. Люди, багато хто навіть без шоломів, стали живими мішенями для снайперів, що чатували там. Попри стрілянину, майданівці вперто йшли вперед. Перші лави падали, за ними з’являлися нові і нові. За кілька годин у центрі європейського міста було розстріляно півсотні людей. Ще близько тридцяти загинуло напередодні. Потім країна почала дізнаватися імена своїх героїв. Ця книга складається з хроніки Євромайдану та біографій героїв Небесної сотні, спогадів їхніх родичів, близьких, друзів, побратимів. Тут наведено багато фотографій. Передмови до книги написали церковні ієрархи – Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України; Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви; речник Української Православної Церкви Протоієрей Георгій Коваленко. З видання також можна довідатися про медиків Майдану, про загиблих працівників органів внутрішніх справ, а також про інших полеглих під час акцій протесту. Загиблих уже більше сотні і список збільшується, поранені герої помирають у лікарнях. Полеглі герої з різних куточків України. Серед них - рівнянин Георгій Арутюнян (с.28), автомеханік Валерій Опанасюк із села Дюксин Костопільського району Рівненської області (с.116), театральний режисер, рівнянин Олександр Храпаченко (с.154). Це видання – нагадування нам про те, якою ціною здобували свободу, та шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою. Зараз українців бентежить тільки одне, щоб подвиг героїв не був марним.

Павліна Демчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 406 | Додав: kraeznavzi | Теги: Арутюнян Георгій , Опанасюк Валерій , майдан , Храпаченко Олександр , біографії героїв , розстріл майдану | Рейтинг: 3.5 / 4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]