Головна » 2016 » Травень » 27 » (Не)звичайний «Миргородський Ярмарок»
14:21
(Не)звичайний «Миргородський Ярмарок»

Ім’я письменниці Олени Звичайної (1902-1985) практично невідоме в Україні. Це одна з «білих плям» в історії нашої літератури. Вона народилася і навчалася в Україні, літературну діяльність почала у 1942 році в еміграції (Німеччина, США). Саме там були опубліковані її твори.

«Миргородський Ярмарок» (1953) є одним з найкращих творів письменниці, який вона присвятила мільйонам українців, що стали жертвами штучного голоду, організованого в Україні у 1932-33 роках. Твір захоплює і потрясає читача як своїм ідейним змістом, так і оригінальністю побудови та притаманним письменниці стилем художнього реалізму і разючих контрастів, що вони разом із добірною літературною мовою твору глибоко впливають на його читачів.

Зміст «Миргородського Ярмарку» базується на фактичних подіях та конкретних і типових дійових особах, зберігаючи їх справжні прізвища, що надає твору історичної вагомості. З одного боку, це документальний нарис, з іншого – це високохудожній твір, де авторка вдається до літературної гри, використовуючи гоголівські (і не тільки) сюжети. Адже дія твору відбувається у тому Миргороді, що його увіковічнив М. Гоголь. Гоголівський матеріал Олена Звичайна влучно використовує для порівнянь у своєму творі. Описуючи «підсовєтський» Миргород 1933 року, вона влучно нагадує нам картини пера Гоголя, що дає можливість зробити цілий ряд цікавих порівнянь та побачити Миргород з висоти сторічної перспективи в світлі разючих контрастів.

Звичайна О. Миргородський Ярмарок / Олена Звичайна. – Острог : Острозька академія, 2015. – 60 с.

Л. Малишева

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 223 | Додав: Bibliograf | Теги: Україна , голод , річка Хорол , безсмертні спогади , родинні скарби | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]