11:30
НАТХНЕННИКИ ЇЖІ
|
|
Висушені різні частини рослин зі стійким ароматом і смаком надають стравам характерної гами духмяності та смаковитості. Типовими представниками прянощів є усі види перцю, кориця, ваніль, гвоздика, лаврове листя, кардамон та ін .
«Пряний» означає «гострий, пікантний, пахкий». Досвід використання прянощів накопичувався історично. Розглядаючи введення в їжу прянощів за історичним та географічним аспектами, їх можна розподілити на дві групи – класичні (екзотичні) та місцеві. Першою «пряною» ластівкою став перець, батьківщиною якого є південно-західний берег Індії або Малабар, що так і називають: «Земля перцю». У Середньовіччі його рахували по зерняткам і цінували на вагу срібла. Ці прянощі були стійкою валютою – за перець можна було купити земельні ділянки, ним сплачували податки, давали у посаг донькам-нареченим.
Дубиніна А. Товарознавство смакових товарів / А. Дубиніна. – К., 2004. – 240 с. Льовшина Л. Товарознавство продовольчих товарів, пряно–ароматичних рослин та прянощів/ Л. Льовшин. – К., 2010. – 388 с. Тетяна Кучерук |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|