Головна » 2019 » Січень » 30 » Народна музика Рівненського Полісся
16:47
Народна музика Рівненського Полісся

Народна музика Рівненського Полісся у записах Віктора Ковальчука / заг. ред.. Ю. П. Рибака. – Рівне : Дятлик М. С., 2018. – 316с.

Рівненське Полісся належить до унікальних та найдревніших історико-етнографічних регіонів слов’янського світу, де ще до наших днів збереглися реліктові явища в багатьох сферах матеріальної та духовної культури. Саме тому ця територія привертала і привертає особливу увагу дослідників впродовж багатьох років. Самобутність цієї частини України проявляється в неспішному темпі цивілізаційного поступу та, відповідно, скромному побуті поліщуків. Особливо активізувались наукові дослідження та пошуково-експедиційна робота поліського краю в останні десятиліття. Значний інтерес до цієї території проявляли і проявляють науковці Рівного, Києва, Львова.

Більше тридцяти років свій внесок у дослідження й популяризацію етнокультурної спадщини поліського краю робить Віктор Ковальчук. Збір музично-етнографічних матеріалів розпочався ще у 1986 році. Частина зібраних автором у фольклорних експедиціях та опрацьованих матеріалів увійшла до багатьох збірників та книг, виданих у Рівному : «Зіронька ясна на небі сяє. Колядки та щедрівки Рівненщини» (1993), «А вже весна скресла» (1993), «Календарно-обрядові пісні Рівненщини» (1994), «Співає «Веснянка»» (1995), «Ой дай, Боже, за рік Куста діждати» (1995), сім випусків наукових видань «Етнокультурна спадщина Рівненського Полісся» (2001-2003) і «Етнокультурна спадщина Полісся» (2004-2006), «Етнокультура Рівненського Полісся» (2009) та книга «Народна музика Рівненського Полісся. Обрядові пісні» (2008).

Пропонований збірник-антологія вміщує 238 різножанрових пісенних та інструментальних зразків, зібраних упродовж 1993-2006 років. Пісенні твори впорядковано за наступним принципом : спершу в групі обрядових подано жнивні пісні з сезонно-обрядового циклу, потім зимово-обрядові твори зимового, весняного та літнього циклу, і далі – репертуар необрядового приурочення (звичайні та колискові). Видання ілюстроване експедиційними рисунками та фотографіями. Більшість творів публікується вперше.

Збірник адресується етнографам, етномузикологам, діалектологам, краєзнавцям і всім шанувальникам традиційної народної культури.

Детальніше з книгою можна ознайомитися у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

І. Петрук

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 194 | Додав: kraeznavzi | Теги: північні райони Рівненщини , Антологія народних музичних творів , вокальні та інструментальні твори | Рейтинг: 4.0 / 4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]