Головна » 2019 » Червень » 10 » Народна медицина Середнього Полісся
11:16
Народна медицина Середнього Полісся

Ігнатенко І. Народна медицина Середнього Полісся: традиції та сучасність (на польових етнографічних матеріалах) / І. Ігнатенко. 2-е вид. – К.: Інтелектуальна книга, 2014. – 336 с.

Народній медицині в системі етнокультури належить одне з провідних місць, адже вона визначає соціально-гігієнічні норми, побутову культуру, психологічні норми спілкування. Народну медицину можна розглядати як складову традиційної культури, в якій поєдналися позитивні емпіричні знання, засоби лікування словом, досвід місцевих спостережень, світоглядні уявлення та вірування різних епох.

Книга, яка пропонується до уваги читача, присвячена народній медицині українців Середнього Полісся, куди відносяться північні райони Київської та більшу частину Житомирської і Рівненської областей, передусім земель, забруднених внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. На основі великого масиву польового матеріалу, зібраного авторкою під час історико-етнографічних експедицій на Полісся, а також залучених архівних джерел, характеризуються традиційні та сучасні погляди на народних лікарів; розкривається походження та діагностика хвороб, в світоглядних уявленнях поліщуків, способи їхнього лікування; простежено традиції та інновації, які мають місце останнім часом у галузі народного лікування.

Об’єктом даного дослідження є народна медицина в системі традиційно-побутової культури українців Середнього Полісся; предметом – народні лікарі, їх методи діагностики, профілактики та лікування хвороб, а також традиційні природні та магічні засоби лікування.

Хронологічні рамки дослідження охоплюють період кінця 19 – початку 21 ст., що дало можливість простежити зміни, які відбулися в народній медицині українців Середнього Полісся.

Для етнологів, істориків, філологів, медиків, студентів гуманітарних спеціальностей, всіх, хто цікавиться традиційною та сучасною культурою українців.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 86 | Додав: kraeznavzi | Теги: медицина народна , Полісся , діагностика , поліщуки | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]