Головна » 2017 » Квітень » 19 » Нарис села Велике Морочне
14:13
Нарис села Велике Морочне

Бережний П. О. Короткий історичний нарис села Велике Морочне / П. О. Бережний. – Львів, 2014. – 104 с.

Назва села Морочне Зарічненського району є загадковою для краєзнавців тому, що документів, котрі підтверджували б історію і назву села, поки, що не виявлено. За народними переказами село отримало таку назву від кореня споріднених слів – мороч, тобто клопіт.

З розповідей літніх людей можна дізнатися, що з південного боку села ріс великий сосновий ліс – бір, а з північного – дубовий – діброва, а далі на північ, глибокі болота, старі озерища та трясовини.

Поблизу села протікає річка Прип’ять, а через село – її притока Ножик. До наших днів дійшли народні перекази, що річка Ножик була головною транспортною артерією, що сполучала жителів села з північними сусідами, служила захистом від ворогів.

Найстарішими жителями села вважаються родини Марчуків, Миронюків, Лукашуків, Мітковичів, Семенюків, Бережних, Кричкевичів, Олесюків, Данилюків, Войтовичів, тощо.

Село Морочне в XVI ст. належало княжому роду Домановичів. З 1569 році ввійшло до складу Польщі. Під час визвольної війни 1648-1654 роках у Пінському повіті, до складу якого входило і Морочне, діяло близько 40 тисяч повстанців.

Після реформи 1861 року, коли було скасовано кріпацтво, більша частина землі, лісів і луків залишились в руках поміщика і церкви.

Розвиток капіталізму сприяв розвитку села. У 1886 році село Морочне стало волосним центром. Зросли його економічні зв’язки з Пінськом, Любешовом, Дубровицею, Володимирцем тощо. Зросла кількість населення і у 1897 році тут вже проживало 789 чоловік. В цей період значно пожвавішала торгівля завдяки ярмаркам, що відбувалися, спочатку 5 разів на рік, потім кожного місяця, а останнім часом – кожного тижня.

Історія села цікава ще й тим, що прочитавши її, в нашій пам’яті воскресають окремі особи, які давно вже пішли з життя. Перед нами постають події соціально-економічних і політичних перетворень, які інколи повторюються. Тіні минулих часів завжди відтворюють картини життя наших пращурів.

Книга розглядає історію маленького села, поліських людей, силою і інтелектом яких творилася велична історія українця, його сім’ї, села, держави.

З виданням можна ознайомитися у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 361 | Додав: kraeznavzi | Теги: річка Ножик , Історія , Морочне , село , Прип'ять , Зарічненський район | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]