Головна » 2013 » Липень » 29 » Нарис історії боротьби за українську національну символіку на Рівненщині
11:23
Нарис історії боротьби за українську національну символіку на Рівненщині
Демянюк І. Ми вище прапор підіймемо! : нарис історії боротьби за українську національну символіку на Рівненщині. 1988 – 1991 роки / Іван Демянюк. – Рівне, 2013. – 128 с.


Є синій колір – колір волі,
І жовтий – вічності землі.
Тут склалась України доля,
Тут слово мовлене в теплі.


Віктор Степанюк (Рівне)

Книга рівненського науковця, історика Івана Демянюка присвячена 20-річчю державної символіки незалежної України. У монографії на багатому історико-політологічному матеріалі висвітлюється боротьба за українську національну символіку на Рівненщині протягом 1988-1991 років, її вияви в ідеологічно-пропагандистській боротьбі, громадсько-політичній діяльності та відношення тодішньої влади до цієї проблеми. Розглядаються конкретні форми й методи як боротьби за українську символіку, так і протистояння їй. Сам процес боротьби розглядається через діяльність головних учасників тодішнього політичного процесу в Україні й на Рівненщині.
Джерелами стали 1) документи тогочасних демократичних організацій, перш за все обласних організацій Народного Руху України, Української Гельсінської спілки, Української Республіканської партії, Товариства шанувальників української мови та культури ім. Т. Шевченка міста Рівного, рівненського міського й обласного Товариства української мови (нині «Просвіта»), які виступали за відновлення української національної символіки; 2) документи партійних органів КПУ-КПРС які виступили політичними опонентами відновлення української національної символіки, що зберігаються у Державному архіві Рівненської області; 3) документи радянських органів, які здійснювали розпорядчо-керівні функції на місцях і були дотичні до проблеми відновлення української національної символіки на їхніх територіях, що зберігаються у Державному архіві Рівненської області та в архівних відділах райдержадміністрацій, міських Рад; 4) публікації в тогочасних газетах; 5) спогади учасників подій, опубліковані в місцевій пресі, мемуарна література, що стосується теми.
Автор вважає, що таке дослідження має містити в собі об’єктивний опис подій, їх аналіз і висновки, що могли б бути цікавими й корисними широким колам громадськості, сприяти уникненню помилок сучасними політиками, подоланню конфронтації й роз’єднання в суспільстві та формуванню нової політичної нації незалежної України.
Книга містить фотографії та фотодокументи, які ілюструють тогочасні події. Автор сподівається, що його дослідження сприятиме важливій справі – збереженню історичної пам’яті та культурної спадщини українського народу.
Всіх, хто зацікавився книгою, а також цікавиться історією рідного краю запрошуємо до відділу краєзнавчих документів Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Підготувала Л. Каленюк
Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 521 | Додав: kraeznavzi | Теги: культурна спадщина , політичний процес , незалежна Україна , українська символіка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]