Напалеон Орда. Шлях до Батьківщини (білорус.) - 11 Серпня 2013 - Порадник читача
Головна » 2013 » Серпень » 11 » Напалеон Орда. Шлях до Батьківщини (білорус.)
15:37
Напалеон Орда. Шлях до Батьківщини (білорус.)

Несцярчук Л. Напалеон Орда. Шлях да Бацькаушчыны : кніга-альбом / Л. Несцярчук. – Мінськ : Маст. літ., 2009. – 430 с. : іл.
Книга-альбом «Наполеон Орда. Шлях да Бацькаушчыны» - найбільш повна білоруська наукова монографія про знаменитого сина Полісся, видатного білоруського та польського літератора, композитора, музиканта, художника Напалеона Орду (1807 – 1883). Він жив і творив у суровий час, був активним учасником складних і бурхливих подій. На прикладі життя цього митця можна створювати живі портрети тогочасної інтелігенції, вивчати історію багатьох європейських країн.
Батьківщина Напалеона Орди - Білорусь. Вона народила, виховала і прийняла на вічний спокій майстра. Він написав понад тисячу акварельних і графічних аркушів, на яких ілюстрував унікальні об'єкти архітектури, історії та культури як у Білорусі, так і за її межами.
У подорожах Францією, Австрією, Шотландією, Бельгією, Голландією, Іспанією, Португалією, Північною Африкою малював пейзажі, головним чином міські види. Його друзями були Адам Міцкевич, Тадеуш Костюшко, Фредерік Шопен, Ференц Ліст, Джоакіно Россіні, Джузеппе Верді, Шарль Гуно, Гектор Берліоз, Оноре де Бальзак, Стендаль, Тургенєв, співачка Поліна Віардо.
У 70-ті роки Наполеон Орда втілює головну справу свого життя - мандруючи Україною, Білоруссю, Литвою та Польщею, малює численні міста, містечка й села - церкви, замки, хати. Чи не найбільше творів присвячені Україні. Десятки вишуканих літографій та прозорих акварелей старанно занотували вигляд старої України.
До нашого часу дійшло 177 творів митця, на яких зображено архітектурні пейзажі України. Один із альбомів літографій з малюнків Наполеона Орди зберігається у Волинському краєзнавчому музеї.
Його малюнки були використані під час підготовки проектів реставраційних робіт і багатьох інших архітектурних пам'яток України — Андріївської церкви в Києві, костьолу Івана Предтечі в Білій Церкві, фортеці в Кам'янці-Подільському, замків у Дубному та Острозі. Але твори художника цінні ще й тому, що пам'яток, які на них зображені, або уже давно немає, або вони були змінені, перебудовані. А треба відзначити, що малював Наполеон Орда з великою, майже фотографічною точністю. На малюнках передано тонкі архітектурні деталі. Але це не просто голі копії, натуралістичні замальовки. У них відчувається не лише дух часу, а й та дивна невловима романтична ностальгія за минулим, яка властива, мабуть, кожній інтелігентній, освіченій людині.
2007 року у всьому світі відзначалося 200-річчя з дня народження Наполеона Орди, ця подія включена в календар пам'ятних дат ЮНЕСКО.
У книзі-альбомі використані фотознімки акварелей і літографій Напалеона Орди з фондів Варшавського національного музею, Краківського національного музею, Музею м. Варшави, музейного комплексу Н. Орди у Варацевичах, Музею Ф. Шопена (Варшава), Музею А. Міцкевича (Париж), Національного музею Вільнюса, Національного музею Познані, Національної бібліотеки Республіки Білорусь, Національної бібліотеки Польщі, бібліотеки НАН України ім. Стефаника (Львів), бібліотеки Ягелонського університету (Краків), а також фотоілюстрації з особистого архіву автора.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 289 | Додав: art | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]