Головна » 2019 » Жовтень » 25 » Найдорожчі речовини на Землі
09:40
Найдорожчі речовини на Землі

Мінерали пейніт, грандідьеріт, тааффеіт, медичний препарат соліріс, штучні речовини тритій та каліфорній – це дуже рідкісні елементи, про які мало хто чув. Між тим, вони використовуються в медицині, ювелірній, військовій справі та інших галузях промисловості. Всі вони дуже рідко зустрічаються в природі, або ж синтез їх є надзвичайно складним та трудомістким. Ці речовини входять в перелік найдорожчих на планеті.
Першість за вартістю (від 62 млрд до 100 трлн доларів) займає антиматерія . Її висока вартість обумовлена тим, що вчені, зумівши отримати дуже малу кількість даного матеріалу, так і не винайшли способу його утримання та зберігання. Міліграма цієї речовини в якості джерела енергії вистачило б космічному кораблю для польоту на Марс.
На другому місці – ендоедральний фулерен. Фулерени були відкриті у 1985 році. Зазвичай їх створюють у лабораторних умовах, а в природному стані вони зустрічаються в метеоритах та донних відкладеннях, під час горіння природного газу, і розряді блискавки. Ендоедральний фулерен – це новий клас речовин, який планують використовувати в медицині для вибіркового опромінення ракових клітин. Вчені повністю не розуміють механізму його утворення, а процес очищення фулеренів дуже дорогий. Вартість речовини за грам – 160 млн доларів.
Радіоактивний хімічний елемент каліфорній (від 10 до 27 млн. доларів за грам) – це штучний елемент, який в природі не зустрічається. Вважають, що ця речовина утворюється при народженні наднових зірок. Використовується у лікуванні деяких онкологічних хвороб, а також для виявлення золота та срібла у руді.
Діаманти у цьому списку лише на четвертому місці (від 55 тис до 108 тис доларів за грам). Звичайно, мова йде про дуже якісні та великі діаманти.
До найдорожчих елементів ввійшли і такі мінерали, як тааффеіт (виявляють лише у Танзанії) та пейніт (занесений у Книгу рекордів Гіннесса, як найбільш рідкісний на планеті). За весь час зібрали близько 30 маленьких камінчиків. Вперше був знайдений у Бірмі у 1950 р.
Конкуренцію йому може скласти ще один рідкісний мінерал – грандідьеріт, дорогоцінний камінь блакитно-зеленого кольору. Якісний огранений грандідьеріт коштує дорожче, ніж якісний смарагд. Вперше був знайдений у 1902 р. на Мадагаскарі. Більше ніж за століття було знайдено лише кілька десятків камінчиків грандідьеріту.
Більше про ці та інші елементи та мінерали читайте у статті
10 найдорожчих речовин на планеті // Винахідник і раціоналізатор. – 2019.  – № 2.  – С. 34–36.








Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 30 | Додав: Bibliograf | Теги: нові ліки , хімічні елементи , рідкісні елементи , ліки , Мінерали , дорогоцінне каміння | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]