Головна » 2019 » Червень » 27 » Національно-визвольна боротьба в Західній Україні у 1944-1948 рр.
11:47
Національно-визвольна боротьба в Західній Україні у 1944-1948 рр.

«Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944-1948 рр.

«Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944-1948 рр./ Упоряд. Я. Дашкевич; В. Кук.- Львів: ЛА «Піраміда», 2010.- 594 с.

Минули часи, коли будь-яка інформація про український національно-визвольний рух у роки Другої світової війни засекречувалась в радянських архівах. Інформація, що міститься в даному виданні, відібрана з так званих «Особых папок» Й. Сталіна, що зберігаються в Державному архіві у Москві. «Особая папка» - вищий ступінь секретності документа. Це документи, які мають свою специфіку, тобто систематично відібрана інформація про діяльність Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР проти антирадянських повстанців за 1944-1948 роки, що їх особисто готував для Сталіна нарком внутрішніх справ Лаврентій Берія. Це своєрідні відомості про кількість військово-чекістських операцій НКВС та повстанських акцій, чисельність убитих, поранених і захоплених в полон з обох боків, огляд найважливіших агентурних операцій тощо. За своєю суттю, це хроніка подій і водночас статистика, що мовою цифр розповідає про ще одну маловідому війну – війну внутрішню, що її вів Сталін проти народів, які піднялися на боротьбу за своє звільнення.

У збірнику вміщено 131 документ про перебіг національно-визвольної боротьби ОУН і УПА в Західній Україні у 1944-1948 роках та репресивні заходи радянських силових органів проти українського збройного підпілля. Матеріали походять із «Особых папок» Сталіна і Молотова. Зібрані в збірнику документи дозволяють проаналізувати дві складові одного процесу: диверсійно-терорестичну діяльність з боку повстанців та державний терор з боку сталінської влади. Сьогодні активно досліджуються стратегія і тактика боротьби сталінської імперії з повстанцями, Чекістсько-військові операції в Рівненській, Волинській та інших областях, активність повстанського руху.

В документах, зібраних у виданні, висвітлюється боротьба радянської влади з національно-визвольним рухом в Україні, Прибалтійських республіках, Білорусії та Польщі в 1944-1948 роках, також містяться протоколи про депортацію сімей повстанців і репресії проти цивільного населення, які було вміщено в «Особых папках».

Збірник адресований всім, хто цікавиться історією України середини ХХ століття, зокрема історією Рівненщини та Волині.

Яна Антонюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 88 | Додав: kraeznavzi | Теги: УПА , ОУН , 1944-1948 рр. Друга світова війна , національно-визвольний рух | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]