Головна » 2014 » Лютий » 27 » На допомогу молодим викладачам-правознавцям
11:31
На допомогу молодим викладачам-правознавцям
Скрипнюк В. Лекція професора В. Скрипнюк: «Конституційні засади системи державної влади: компаративний аналіз» / В. Скрипнюк // Право України. – 2013. - № 12. – С. 211-227.

Які перші кроки молодого викладача? Він повинен читати лекції і вести семінарські заняття, давати поради у виборі рефератів і проводити консультації, приймати заліки та іспити. З чого починати і як вести свою викладацьку діяльность?
Річард Бендлер якось відмітив: «Люди, що викладають який-небудь предмет, можуть бути дуже компетентними в ньому і багато знати про цю конкретну область. Проте вони зазвичай дуже мало знають про те, як вони цьому навчилися, і ще менше - про те, як навчити цьому когось іншого»
.
Звичною справою сьогоднішнього дня стало читання вузівської лекції молодими викладачами, що тільки зійшли зі студентської лави. Багато хто з них не має глибокого уявлення про педагогічну науку і спирається в своїй діяльності в основному на моделі використані їх педагогами.
Журнал «Право України» — щомісячний науково-практичний юридичний журнал України, починаючи з 2011 року запровадив рубрику «На допомогу молодим викладачам», в якій періодично публікуються лекції з галузі права кращих викладачів відомих вишів.
Пропоновані лекції розширять уявлення молодих викладачів про лекцію як про головну форму учбового процесу у вищому учбовому закладі. Вони містять план лекції, рекомендовану літературу з теми та власне саму лекцію.
Сподіваюся, що опубліковані лекції стануть в нагоді не тільки молодим викладачам, а й студентам та всім, хто вивчає юридичні науки. Вашій увазі пропоную перелік лекцій за 2013 рік:

1. Кучерявенко М. Лекція професора М. Кучерявенка: Вступ до курсу "Фінансове право України" : [поняття та предмет фінансів та фінансового права; фінансова діяльність держави та фінансова система України] / М. Кучерявенко // Право України. - 2013. - № 1/2. - C. 230-240.

2. Дармірлі М. Лекція професора М. Дамірлі: "Природа і статус порівняльного правознавства" / М. Дармірлі // Право України. - 2013. - № 3/4. - C. 323-334.

3. Муравйов В. Лекція професора В. Муравйова: "Загальні принципи правопорядку Європейського Союзу" / В. Муравйов // Право України. - 2013. - № 6. - C. 190-204.

4. Харитонов Є. Лекція професора Є. Харитонова: Вступ до курсу "Основи римського приватного права" / Є. Харитонов // Право України. - 2013. - № 7. - C. 210-221.

5. Грошевий Ю. Лекція професора Ю. Грошевого: Вступ до курсу "Кримінальний процес" / Ю. Грошевий // Право України. - 2013. - № 11. - C. 277-289.

Підготувала В. Гуріна
Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 351 | Додав: Bibliograf | Теги: журнал Право України , методика викладання , лекції , правознавство | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]