Модель гарячого Всесвіту - 28 Лютого 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Лютий » 28 » Модель гарячого Всесвіту
15:49
Модель гарячого Всесвіту
Стаття, присвячена 110-річниці з дня народження вченого фізика-теоретика Георгія Антоновича Гамова ,  відзеркалює його науковий внесок у розвиток астрофізики та космології. У 2014 році наукова спільнота України та Росії відзначатиме ювілей вченого, вихідця з України (народився в Одесі), а сформувався як учений у Росії. Вперше в  україномовній історико-науковій літературі розглянуто його праці, що заклали основи моделі гарячого Всесвіту. Кілька його результатів є справді нобелівського рівня – теорія а-розпаду на основі тунельного ефекту, передбачення реліктового випромінювання та обчислення його температури, розшифровка генетичного коду. У цілому робота з обчислення сучасної температури реліктового випромінювання тривала впродовж десяти років . У низці публікацій вченого початкова теорія вдосконалювалася і розроблялась з урахуванням зауважень та уточнень спостережуваних астрономічних даних про хімічний склад Всесвіту. Результи Георгія  Гамова не обговорювались аж до 60-х  рр. ХХ ст. У статті подано біографію  та проаналізовано теоретичні дослідження  фізика, який застосував термодинаміку  та ядерну фізику до космології  та досліджував хімічний склад Всесвіту. Докладно про науковий внесок фізика можна ознайомитися в запропонованій статті.

Колтачихіна О. Ю. Г.А. Гамов: від астрофізики до космології / О. Ю. Колтачихіна // Наука та наукознавство. – 2003. - № 4. – С. 131-141.


Підготувала Л. Стадницька



Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 289 | Додав: Bibliograf | Теги: космос , наука. Гамов Г. А. , Всесвіт , астрофізика | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]