Головна » 2013 » Липень » 22 » Місто над Замчиськом
14:23
Місто над Замчиськом

Намозов О. Костопіль. Місто над Замчиськом / О. Намозов. – Рівне, 2013. – 148 с.

Книга «Костопіль. Місто над Замчиськом» заглиблює читача у світ, коли на березі Замчиська шляхич Леонард Ворцель вирішив з невеличкого хуторського поселення зробити процвітаюче містечко. На початку XIX століття у місті починає активно розвиватися промисловість. Пережило місто і роки Першої світової війни і революційний період (1917-1920 рр.). 25 квітня 1920 року Костопіль було окуповано польськими військами. За доволі короткий термін у місті почали працювати всі промислові підприємства та крамниці. Окремі сторінки книги присв’ячено стану медичної допомоги для жителів міста у цей період. На сторінках книги наводяться витяги з офіційних документів тих років. Розповідає автор і про роботу організації «Просвіта» у Костополі.
Читач може дізнатися про долю жителів Костополя у період Другої світової війни та періоду фашистської окупації, роботу місцевої друкарні та заснування видавництва «Костопільські вісті». Автор розповідає про період звільнення та відбудови Костополя, збагативши цей розділ багатим документально-фактичним матеріалом. Місто росло, розширювалося, змінювало межі. Наприкінці 40-х років до міста увійшли навколишні села: Адамівка, Дерев’яне, Слобода, Костопільське село, згодом Перемінка та Хмизи. Про життя міста та його жителів у 60-х на початку 70-х років розповідається у розділі «Спогади, факти, документи». У розділі можна знайти біографії окремих мешканців міста: директора Костопільського заготконтора І. М. Мельника, депутата Костопільської райради К. З. Телегуза, міського голови Л. В. Озарчука та інших.
Друга частина книги присвячена Костополю сучасному: хронології основних подій в духовному житті міста, роботі КП «Костопільське будинкоуправління», роботі підприємства ТМ «Родина», роботі Костопільського склозаводу, газовому господарству міста тощо. У книзі використано фотографії та документи з державних та приватних архівів України, Росії, Польщі, Ізраїлю, Канади, Костопільського краєзнавчого музею, архіву газети «Віче Костопільщини», особистого архіву автора та світлини фотохудожника Олександра Никончука.
Підготувала: Т. Карпінська




Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 1064 | Додав: kraeznavzi | Теги: Костопіль , Ворцель | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]