Головна » 2019 » Березень » 19 » Містична Берегиня
15:38
Містична Берегиня

Рівне – єдине місто в Україні, де є вулиця скульпторки Теодозії Бриж . Проте мало хто з рівнян знає про цю дивовижну жінку, яка зуміла створити мистецтво світового рівня. У доробку Теодозії Бриж понад двісті скульптур, двадцять сім реалізовано в натурі. Це серії робіт на теми старослов’янської міфології, скульптурні портрети давньоруських князів, надгробні пам’ятники, садово-паркові скульптури. Мисткиню знають далеко за межами України. До цієї сильної жінки завжди тягнулися люди, а поети присвячували вірші її титанічній праці. В майстерні Теодозії Бриж на вулиці Мартовича у Львові, де вона працювала понад 40 років, збиралися майбутні політики, поети, письменники, музиканти, актори, журналісти – брати Горині, В’ячеслав Чорновіл, Ірина Вільде, Алла Горська, Ліна Костенко, Іван Драч, Іван Миколайчук, Микола Вінграновський, Іван Дзюба, Роман Лубківський, Микола Петренко, подружжя Стригунів та багато інших.
Теодозія Бриж народилась 1929 р. в селі Бережниця на Рівненщині. Батько — Марко Бриж — довгий час очолював місцеву «Просвіту». Під час Другої світової війни він брав активну участь у діяльності УПА. Саме батько залучив 12-річну Теодозію до підпільної діяльності під псевдо «Маруся». Згодом М. Бриж був ув’язнений на 15 років. В 13 років малу Теодозію разом з матір’ю заарештували, забравши з криївки, де був госпіталь повстанців, в тюрму м. Сарни. В той час через вкрай незадовільні умови утримання в’язнів у тюрмі почалась епідемія тифу. Їх, голодних і ледь живих, разом з померлими викинули за місто в сніг, де вони напевне загинули б, якби не місцевий мешканець, що знайшов їх і виходив. Для всіх Теодозія та мама вважалися загиблими.
Після одужання Теодозія здала екстерном екзамени, закінчила у 1948 році Сарненську середню школу і поїхала до Львова вступати в інститут, як казали тоді в селі, «Тодося поїхала горшки ліпити». Чому вона обрала скульптуру – невідомо, конкурс при вступі був високий. Львівський скульптор Іван Севера взяв її на свій курс (кафедра монументальної скульптури Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва). Після закінчення інституту у 1954 р. жила і працювала у Львові. Її творча майстерня була одним з потужних центрів дисидентського руху шістдесятників тогочасного Львова.


Дізнавайтесь більше про неймовірно талановиту скульпторку Теодозію Бриж у: Містична Берегиня : [про Теодозію Бриж, укр. скульптора, засл. худож. України, уродженицю с. Бережниця Дубровицького р-ну]. – [Дубровиця], [2019]. – 14 с. Це невеличке ілюстроване видання, яке увійшло до віртуальної виставки «Мистецький дивосвіт Теодозії Бриж» на сторінці нашого сайту:
http://libr.rv.ua/ua/virt/159/


На сьогодні мистецька спадщина Теодозії Бридж не висвітлена у жодній науковій праці, окремі згадки про творчість можна знайти у періодиці, довідкових виданнях та з інтернет-джерел. Сподіваємось, що наш фонд поповниться книгою рівненської журналістки Людмили Марчук «Теодозія Бриж: скульптор і скультура в рамках доби» , яка скоро побачить світ.

Н. Оксанич

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 112 | Додав: vmrdob | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]