Головна » 2017 » Листопад » 14 » Мистецтво оформлення книги
12:38
Мистецтво оформлення книги

Обкладинка – одна з важливих складників мистецтва оформлення книги, яка привертає особливу увагу сучасних дослідників. До її творення залучаються художники, нерідко скульптори, особливо це стосується ювілейних видань, яким притаманні урочистість. Медальєрні портрети класиків української літератури широко використовувалися на обкладинках переважно ювілейних багатотомних видань 1930-1960-х років. З’являються тиснення барельєфних портретів у вигляді медальйонів. У бібліотеці Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури є низка ювілейних шевченківських видань, які мали на обкладинках медальйони із зображенням Тараса Григоровича . Із книжкою пов’язаний творчий шлях українського художника Ісаака Хотінка . Головним у його роботі став пошук і створення національного стилю української книги. У 1954 році вийшло друком видання львівського історика І. Крип’якевича «Богдан Хмельницький» в оформленні І. Хотінка. Для палітурки до історичної монографії він використовує портрет гетьмана з булавою. Середина 50-х років ХХ століття – переломна доба в розвитку ілюстрування та оформлення книги. Це був час, коли художники звернулися до експериментаторських пошуків  у напрямі запозичення виражальних прийомів народного мистецтва. Про прагнення художників-оформлювачів книжок майстерно створити обкладинку та бажання видавців за допомогою блінтового тиснення надати книжкам поважного вигляду, читайте у статті:
Нестеренко П. Медальйон на книжкових оправах ювілейних видань / П. Нестеренко // Слово і час. – 2017. - №10. – С. 62-67.

Підготувала Людмила Стадницька

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 289 | Додав: Bibliograf | Теги: рнигознавство , Хотінок І. П. , оформлення української книжки , художники-оформлювачі | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]