Мистецька спадщина великого українця - 29 Квітня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Квітень » 29 » Мистецька спадщина великого українця
17:16
Мистецька спадщина великого українця

Тарас Шевченко. Мистецька спадщина / попереднє сл. Д. Стуса, Т. Чуйко ; наук. Комент та упоряд. Ю. Шиленко [та ін.]. –К. : Мистецтво, 2013. – 352 с. : іл. – Укр., англ.., підтекстівки і переднє слово рос.

На олтар Слова Тарас Шевченко поклав долю. Інші свої таланти (мав звання академіка гравюри, міг стати модним художником, прожити успішне життя у колі петербурзької богеми) він підкорив поезії. Зокрема й високий малярський хист. Так, світ знає Шевченка передусім як поета. Однак Шевченка варто пізнавати як цілісну постать поета – художника – філософа.
До Вашої уваги видання, яке стало переможцем Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України» 2014 року  у номінації «Арт-книжка». Альбом репрезентує малярську спадщину Тараса Шевченка 1814 – 1861 рр, представлено живопис майстра, його офорти, сепії, малюнки та акварелі. Науково-популярне видання, до якого увійшли близько двохсот репродукцій живописних та графічних робіт художника (з колекції Національного музею Тараса Шевченка та інших музеїв країни) із коментарями українською та англійською мовами є достойним кроком в дослідженні спадщини великого українця.
Роботи Тараса Шевченка дивують і вражають донині. Він не лише передбачив подальші тенденції розвитку світового образотворчого мистецтва, а й навіть вторував їм шлях.
«Наш Рембранд» - так називали Шевченка в осередці Російської імперії за успіхи у гравіруванні. У цій техніці він став не тільки одним з найкращих, а й найпершим. Окрім поезії, ця справа кількох останніх років життя поглинала його цілком. Фаховий художник, він не лише засвоїв уроки К. Брюллова в Академії мистецтв, осмислив доробок великих майстрів західноєвропейського мистецтва, а й пішов далі, вражаючи новаторством, передчуттям нових стилів у мистецтві.
Запрошуємо до перегляду цього прекрасного видання у відділ обслуговування користувачів документами з мистецтва.



Наталія Оксанич

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 170 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]