Головна » 2015 » Січень » 17 » Мікробіолог і епідеміолог Данило Заболотний (1866-1929)
18:13
Мікробіолог і епідеміолог Данило Заболотний (1866-1929)

Студентські роки Данило Заболотний розпочав навчаючись у Одеському університеті на природничому факультеті. Улітку 1886-го в Одесі відпочивав спадкоємець російського трону 17-річний Микола Романов. Представники імператорського двору звернулися до професора тутешнього університету Іллі Мечникова з проханням знайти для царевича репетитора з біології. Професор порадив на два роки старшого від спадкоємця Данила Заболотного. Його, хліборобського сина із села Чоботарка на Поділлі – тепер Заболотне Крижопільського району Вінницької області – Мечников вважав найперспективнішим своїм учнем. Зароблені репетиторством гроші студент витрачав на відвідини театрів. Захоплювався  виконанням народних пісень. В університеті Заболотний почав віршувати. Познайомився з Лесею Українкою. У листі до брата Михайла поетеса писала: «Ти сам був  в Одесі і знаєш, як там стоїть справа: взагалі там ніхто нічого не пише… Єсть там один панич, Заболотний. Він пише українські вірші, але їх я не читала. Попрошу Маргариту вислать дещо з його віршів…». Одеські студенти створили таємний гурток «Молода громада». Писали вірші, перекладали українською європейських класиків. 21 листопада 1889-го понад 80 осіб арештовують як «зачинщиков безпорядков». Від  заслання Данила врятувало те, що в нього виявили гострий поліартрит. Вилікувавшись, влаштувався на засновану Мечниковим Одеську бактеріологічну станцію.
«1 травня об 11.30 натщесерце, нейтралізувавши свій шлунковий сік прийомом 100 куб. см. одновідсоткового розчину солі, ми прийняли розводку холерних вібріонів. З тієї ж пробірки було вприснуто двом дорослим кроликам у черевну порожнинy: одному 0,5 куб. см. розводки, другому – 1 куб. см… Самопочуття весь час після досліду було цілком задовільним. Жодних хворобливих явищ не помічалося з самого початку досліду і до останнього часу», - занотував 9 травня 1893 року в щоденнику спостережень Данило Заболотний. Вони  з колегою Іваном Савченком перевірили на собі ефективність імунізації від холери. Успіх цього експерименту зробив його всесвітньо відомим у наукових колах. Про цікаві сторінки біографії академіка,  який задля науки на собі проводив експерименти та батька одинадцяти дітей ви прочитаєте у статті назва якої взята зі слів  акту, який зберігся після смерті вченого :
Гандзій О. «Дневник академіка Заболотного подлежит уничтожению путем предания его огню» / О. Гандзій // Країна. – 2014. - № 49. – С.54-57.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 378 | Додав: Bibliograf | Теги: імунізація , Д. Заболотний , мікробіологія , біографія , експерименти | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]