Головна » 2018 » Березень » 5 » Микола Панченко. Твори.
14:01
Микола Панченко. Твори.

Панченко М. Твори / Микола Панченко. – Рівне : Лапсюк В. А., 2017. – 344 с.

«Поезія – це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі»

Ліна Костенко

21 лютого 2018 року у Рівному відбулося урочисте вручення міської літературної премії імені Уласа Самчука, лауреатом якої за висновками журі цьогоріч став Микола Панченко за книгу вибраних поезій «Твори».

Нова книга Миколи Панченка вийшла друком 2017 року за сприяння приватного підприємця і друга поета Владислава Макова та колективу ТзОВ «Діброва-зв’язок» у видавництві «Азалія» Рівненської письменницької організації. У збірку увійшли кращі твори з поетичного доробку автора, а також світлини із сімейного фотоархіву.

Актуальні проблеми сьогодення, щира любов до Вітчизни, до українських мальовничих пейзажів, глибоке співпереживання за долю та майбутнє держави і нації – ось основна тематика поетичних творів автора. Творчість Миколи Панченка – це протест нелюдським умовам життя пересічних українців, безбожній владі, війні, яка забрала і продовжує забирати наших синів. Це протест проти хабарників-політиків, несправедливості та суцільній брехні, що лунає з уст нинішніх провідників народу, це крик душі:

Дурити досить нас, державо!

Закони, Конституції скрижалі

Всі заржавіли,

Всі іржаві!

За пазухою знедолених не камінь.

Не світло сяє світлячками.

За пазухою знедолених людей –

Пожари!

Вогнем – чистильником сповзають…

Пожари!

Пожари!

Пожари!

…Водою, кулями вже їх

Не зупинить!

Ось-ось вже здетонує, наче динаміт,

Вибухова мить…

Поезія-викриття тієї страшної реальності, того безпробудного рабського сну, від якого наш люд ніяк не може пробудитися і обрати собі достойних отаманів, керманичів.

Автор впевнений, автор твердо вірить в щасливе майбутнє України. Для цього в українців

І сила – є,

І розум – є,

І, слава Богу,

Воля!

Звичайно, є в автора любовна та пейзажна лірика, але основний каркас тематики поезій сформований саме на проблемах української сучасності.

Поезія Миколи Панченка засвідчує творчу зрілість автора, його прагнення знайти відповідь на протиріччя життєвих перехресть, уміння висловлюватися об’ємно і образно. І, звичайно, дуже багато в його творах риторичних запитань. Так і має бути в справжнього поета.

Ліриці Миколи Панченка притаманні високе почуття відповідальності, громадянський неспокій, тривога та надія за долю України.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 297 | Додав: kraeznavzi | Теги: Поезія , літературна премія У. Самчука , тематика поезій , любов до Вітчизни , проблеми сьогодення | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]