Головна » 2017 » Грудень » 28 » Микола Лисенко і Рівненщина
10:24
Микола Лисенко і Рівненщина

На шляху до Європи. Микола Лисенко і Рівненщина / ред.-упоряд.: Б. Й. Столярчук, С. В. Полевик. – 2-ге вид., перероб. І допов. – Рівне : О. Зень, 2017. 212 с.

Видання «На шляху до Європи. Микола Лисенко і Рівненщина» присвячене 175-річному ювілею основоположника української класичної музики Миколи Віталійовича Лисенка, життя і творчість якого пов’язані з Рівненщиною. Це видання є доповненням книги «Микола Лисенко і Рівненщина» (2012 р.), що вийшла у серії «Велика Волинь». Книга містить багато нових розділів, які наповнені матеріалами, дослідженнями наших земляків: науковців і краєзнавців, прозаїків та поетів, художників і скульпторів, через які прослідковуємо колишній і сучасний зв’язок М. Лисенка з нашим краєм.  Зв’язок неочікувано новий, про який ніхто раніше не говорив і не писав: Лисенко і його участь у південно-західному відділі Російського географічного товариства, де крім літературних та історичних досліджень вивчався й український фольклор, зокрема, Волині. Також мав зв’язок із товариством «Исследователей Волыни», брав участь у археологічних з’їздах, де теж піднімалося питання Волині, а народні пісні, записані Миколою Лисенком з голосу Лесі Українки (нею записані в с. Чекна Дубенського повіту), увійшли до його «Збірки народних пісень у хоровому розкладі, пристосованих для учнів молодшими і підстаршого віку у школах народних» (1908 р.). У книзі вміщено архівні документи, що свідчать про перебування його у нашому краї, розповідається про численні концерти та імпрези на пошанування композитора впродовж ХХ століття та в незалежній Україні. Вдячні нащадки пам’ятають про цю непересічну і унікальну людину та її вагомий вклад в українську культуру. Нині його ім’я присвоюється навчальним закладам, ним названо вулиці, на його честь проходять конкурси і концерти. Видання буде цікавим і корисним для науковців-музикознавців і викладачів музики, студентів мистецьких закладів, учнів ЗОШ, бібліотечних працівників, а також усім, кого цікавить постать Миколи Лисенка і його зв’язок із нашим краєм. Всіх, хто хоче ближче познайомитися з цією книгою,  просимо звертатися у відділ акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Підготувала Л. Каленюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 291 | Додав: kraeznavzi | Теги: пропагандист і дослідник українсько , піаніст , Рівненщина , основоположник української класично , Волинь , композитор | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]