Головна » 2014 » Грудень » 10 » Микола Амосов – людина-легенда
10:36
Микола Амосов – людина-легенда

Один із дев’яти рецептів здоров’я від видатного лікаря:
«Для здоровья одинаково необходимы четыре условия:
физические нагрузки, ограничение в питании,
закаливание, время отдыха и умение отдыхать.
И еще пятое — счастливая жизнь!
К сожалению, без первых четырех она здоровья не обеспечивает»




Микола Михайлович Амосов – видатний хірург, який один із перших у Радянському Союзі почав проводити операції на серці. На його рахунку тисячі врятованих життів. Він створив інститут серцево-судинної хірургії та першим здійснив протезування мітрального клапана серця, а на міжнародному рівні він вперше ввів протезування клапанів серця, що мають антитромботичні властивості.
Присвятивши свою діяльність медицині, видатний кардіохірург М. Амосов застерігав від надмірної віри в неї. Він критично ставився до її догм, головна з яких – всі хворі, навіть якщо цього поки що не знають. Амосов вчив, що здоров'я потрібно добувати самому за допомогою обмежень і навантажень. Зокрема, лікар казав : «Не надейтесь на медицину. Она неплохо лечит многие болезни, но не может сделать человека здоровым… Больше того, бойтесь попасть в плен к врачам!»
Символ епохи, легенда вітчизняної науки, знаний філософ, політик, прозаїк, Микола Михайлович Амосов залишився кумиром для сотень своїх учнів, рятівником для тисяч пацієнтів та ідеалом для прихильників його великої волі й таланту. Одже, якщо вас зацікавила дана стаття, радимо ознайомитися: Віленський Ю. Микола Амосов: шлях до серця : 6 грудня – 101-ша річниця від дня народження творця сучасної кардіохірургії в Україні, видатного науковця, талановитого письменника… / Ю. Віленський // День. – 2014. - № 228 (4 груд.). – С. 9.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 549 | Додав: Bibliograf | Теги: Україна , М. Амосов , кардіохірургія , Медицина | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]